Sfârşitul Ceauşeştilor. Sa mori impuscat ca un animal salbatic

Sfârşitul Ceauşeştilor. Sa mori impuscat ca un animal salbatic
Preț: 15,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2010
Pagini: 527
Format: 13x20
Categoria: Memorii/Jurnal

DESCRIERE

„Cartea de faţă este povestea loviturii de stat transformate în revoluţie şi a revoluţiei transformate în lovitură de stat“, scrie istoricul Alex Mihai Stoenescu în prefaţa volumului „Sfârşitul Ceauşeştilor“.
Volumul, apărut în condiţii grafice excepţionale, urmăreşte firul vieţii soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, de când acesta se subţiază periculos, spre sfârşitul anilor '80, şi până când se rupe brutal în ziua de Crăciun a anului 1989.
Grigore Cartianu reuşeşte o dublă performanţă: descrie cu precizie de cronicar evenimentele care au dus la prăbuşirea dictaturii comuniste şi, în acelaşi timp, se apropie de cele două personaje tragice, umanizându-le. În faţa morţii, chiar şi tiranii redevin oameni: se tem, speră, gâfâie, mănâncă, respiră, suferă. Cartianu surprinde toate aceste trăiri, de parcă s-a transformat într-o muscă şi, timp de aproape patru zile (22-25 decembrie 1989), nu s-a dezlipit de pe gulerul paltonului, cămăşii sau mantalei lui Nicolae Ceauşescu.

O imagine mult mai amplă a Revoluţiei

„Sfârşitul Ceauşeştilor" este o carte consistentă, de peste 500 de pagini, care explică nu doar cum a căzut Ceauşescu, ci şi ce forţe - interne şi externe - au contribuit la prăbuşirea sa. E o temă pe care politicienii, juriştii şi majoritatea istoricilor au ocolit-o, considerând-o delicată sau chiar periculoasă, dar pe care Grigore Cartianu o tranşează fără să-i tremure mâna.

De altfel, istoricul Alex Mihai Stoenescu observă în prefaţa volumului: „Grigore Cartianu a găsit numeroase amănunte pe care istoricul şi juristul le ignoră. Din acest punct de vedere, imaginea despre evenimentele din decembrie 1989, din România, este la el mult mai amplă şi, totodată, mult mai aproape de actorii lor: oamenii."

La fel de ferm este autorul şi în privinţa zilei de 25 decembrie 1989: proces stalinist, urmat de asasinat politic. Detaliile „Operaţiunii Târgovişte" demonstrează clar că echipa trimisă de la Bucureşti, la comanda trioului Ion Iliescu - Nicolae Militaru - Silviu Brucan, avea o misiune precisă: judecarea sumară şi executarea pe loc a soţilor Ceauşescu.

Un autor şi câteva sute de coautori

Pentru a reuşi o construcţie credibilă, autorul apelează la mărturii şi la documente. Cartea abundă în surse istorice şi reportericeşti, citate cu scrupulozitate. Se poate spune că „Sfârşitul Ceauşeştilor" are un autor şi câteva sute de coautori. Din acest punct de vedere, demersul lui Grigore Cartianu este inatacabil.

Asta nu înseamnă că nu vor exista contestatari! Multe dintre personajele cărţii sunt în viaţă, iar felul în care le prinde Cartianu în „insectarul" Revoluţiei şi al loviturii de stat nu va fi tocmai pe placul lor. Autorul este însă ferm: „Important e ca volumul de faţă să fie pe placul adevărului şi al cititorilor, nu al celor care, din interes, încearcă să răstălmăcească istoria. Ne-au minţit destul, ajunge!".

RECENZII

Rating general
5 (1 recenzie)
5 stele
1
4 stele
0
3 stele
0
2 stele
0
1 stea
0
Spune-ne opinia ta despre acest produs!
scrie o recenzie
5
procesul Ceausestilor a fost un proces "sumar "eu afirm ca a fost o parodie de proces,chiar daca sentinta ar fi fost aceisi ,totusi in conformitate cu etica Justitiei ar fi trebuit sa se desfasoare un proces mai amplu in care s-ar fi dat in vileag o multime de nume care /ei/ aveau interesul sa-i suprime pe tiran si pe academiciana cat mai repede

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0462 sec