Graiul romanesc al massa-getilor

Graiul romanesc al massa-getilor
Preț: 32,70 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 191
Format: 13x20
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Graiul romanesc al massa-getilor - Lucian Iosif Cuesdean


…când Roma era abia un punct pe harta Europei, geţii vorbitori de română se întindeau din teritoriul României până la Glbraltar spre vest şi până în India spre est.

…pe la anii 530 BC, regina cu finí Spargapíses se aflau în teritoriile lor de dincolo de Marea Caspká, când Spargapises, conducătorul armatei, a fost atras íntr-0 capcană şi luat prizonier de către neamul ei persan împăratul Cirus cel Mare.

S-a aruncat în luptă ca o vijelie, cu speranţa de a-si salva copilul şi l-a învins pe Ciras.

Găsindu-l pe Spargapises mort, sfâşiată de durere, i-a retezat capul lui Ciras şi i l-a aruncat în sângele dintr-un vas plin, întrebându-l dacă, in sfârşit, s-a săturat de atâta sânge.

Istoria ei a devenit legendară şi a fost repovestită de Strabo, Polyaenus, Cassiodorus, inclusiv de către Jordanes în De origine actibusqe Getarum, ajungând să fie cunoscută de către toată lumea civilizată.

17 ani mai târziu, în 513 BC împăratul Persiei Darius al lui Istaspe îi urmărea pe massa-geţi la Tomis, In Dobrogea, la gurile Dunării şi aşa a aflat lumea de existenţa daco-geţilor de la noi, care i-au înfruntat pe perşi, stârnind admiraţia grecilor de atunci, în frunte cu Herodot,

10 ani mai târziu, constatăm că ameninţarea persană i-a determinat pe geţi să strângă rândurile într-un…

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.058 sec