Deciziile Curtii Europene de Justitie Privind TVA 1970-2010

Deciziile Curtii Europene de Justitie Privind TVA 1970-2010
Preț: 75,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 430
Categoria: Contabilitate

DESCRIERE

Data aparitiei: 1 Noiembrie 2011


1970 - 2010. 40 de ani de experienta in domeniul TVA, transpusa in peste 400 de hotarari preliminare (decizii / spete / cauze) emise de Curtea Europeana de Justitie si prezentate, pentru prima data in tara noastra, intr-o singura colectie - lucrarea de fata. Fiind obligatorii si in Romania, sper sa devina instrumentul de lucru obisnuit la indemana tuturor (experti, inspectori, contabili, consultanti ori avocati fiscali); ecoul criticii dumneavoastra va hotara in privinta dezvoltarii viitoare a acestui proiect.


solutii fiscale - interpretarea CEJ - Repere fiscaleCare este diferenta intre inchirierea in scop de locuinta (operatiunea scutita) si cazarea din sectorul hotelier (impozabila) ? (pagina 89)

Este posibil ca inchirierea bunurilor imobile sa fie supusa TVA , iar inchirierea bunurilor imobile utilizate in scop de locuinta sa fie scutita ? (pagina 122)

Un stat poate retrage dreptul de optiune privind impozitarea, concomitent cu reintroducerea scutirii pentru inchirierilor bunurilor imobile ? (pagina 187)

Lucrarile (de constructii) in curs de executie intra la calculul pro-ratei ? (pagina 218)

Furtul unor bunuri, pentru care nu s-au platit accizele (dintr-un antrepozit fiscal, de ex.), constituie o livrare de bunuri ? (pagina 213)

Prelevarea de celule stem este o operatiune scutita de TVA ? (pagina 345) Dar testul de paternitate ? (pagina 128)

Neutilizarea casei de marcat pentru livrarile catre persoane fizice, poate atrage neacordarea (partiala) a dreptului de deducere a TVA in amonte? (pagina 352)

La "serviciile culturale prestate de catre institutii publice" scutite de TVA, intra si solistii care sustin spectacole singuri ? (pagina 164/165)

Proiectele de cercetare realizate de universitatile de stat, contra plata, sunt operatiuni scutite (apartinand unitatilor/activitatii de invatamant) sau sunt supuse TVA ? (pagina 170)

La tichete valorice acordate salariatilor, in schimbul unei parti din salariu, angajatorul trebuie sa aplice TVA ? (pagina 339)

Daca un furnizor emite facturi cu TVA, fara a fi inregistrat ca platitor de TVA, cumparatorul mai are drept de deducere pentru TVA achitat in amonte ? (pagina 367)

Daca vanzatorul este invinuit de frauda, cumparatorul pierde dreptul de deducere a TVA achitate ? (pagina 238)

Taxa de prima inmatriculare a unui auto nou, platita de vanzator si inclusa in factura catre cumparator, face parte din baza impozabila ? (pagina 244)

Se poate aplica TVA pentru partea de amortizare a unei masini, inregistrate pe firma si utilizata in scop personal ? (pagina 34)

Daca o persoana fizica se afla intr-o competitie neloiala cu o institutie publica, poate da statul in judecata, invocand prevederile unei Directive ? (pagina 237)

In cluburile erotice unde se difuzeaza filme de profil, in cabine individuale, la cerere, acestea platesc cota (redusa) "de cinema" ? (pagina 338)

(321) daca o garantie de credit consta in renovarea unei case, operatiunea este scutita de TVA ? (pagina 267)

(C 180/2010) Un teren agricol, este parcelat de o persoana fizica si vandut cumparatorilor. Pentru terenul devenit construibil se plateste TVA ? (pagina 373/374)

Exista situatii cand plata in avans nu poate fi considerata operatiune impozabila ? (pagina 199)

Cand doua livrari succesive ale acelorasi bunuri, dau nastere unui singur transport intracomunitar, va fi scutita o singura livrare sau ambele ? (pagina 227)

Anumitor colectivitati li se poate aplica o cota redusa de TVA la electricitate si gaze naturale ? ( pagina 185/186)

Activitatea de publicitate externa realizata de un partid politic este considerata activitate economica.(pagina 328)

I se poate refuza unei firme, rambursarea TVA, pentru simplul fapt ca nu a achitat facturile afurnizorului ? (pagina 377)

Achizitia intracomunitara a trecut "granita"... evaziunii fiscale ? (pagina 234)

Daca un cuplu sot-sotie a cumparat un imobil, factura avand mentionata in dreptul cumparatorului "Dl si dna Icsulescu", iar intr-o incapere din acel imobil doar domnul X desfasoara o activitate economica, se poate deduce TVA aferenta achizitiei. (pagina 202/203)

Suma retinuta de agentia de turism, din avansul platit, pentru renuntarea la pachetul turistic, este supusa TVA ? (pagina 257)

animalele vii pot fi considerate bunuri second hand, carora sa li se aplice regimul special de TVA ? (pagina 193)

intra in sfera de aplicare ? / sunt supuse TVA activitati precum :

- operatiunile ilegale cu jocurile de noroc ? (pag. 87/88),

- imprumutul cu camata ? (pag. 362),

- livrarea de parfumuri contrafacute ? (pag. 105),

- alcoolul etilic de contrabanda ? (pagina 137);

- inchirierea unui spatiu destinat jocurile de noroc ilegale ? (pag. 125);

Se poate retrage retroactiv statutul de persoana impozabila, daca singura operatiune consta in comandarea (la inceperea activitatii), a unui studiu de profitabilitate, urmata de solicitarea restituirii TVA si imediat de lichidarea firmei ? (pagina 68)

O institutie publica care achizitioneaza bunuri in calitate de persoana neimpozabila si le vinde ulterior in calitate de persoana impozabila are drept de deducere ? (pagina 195)

(C 50/1988) Se poate aplica TVA pentru partea de amortizare a unei masini, inregistrate pe firma si utilizata in scop personal ?

(302) un laborator privat care face teste medicale pe baza trimiterilor unui medic generalist, este scutit de TVA ?

Autoritatile fiscale ale statului membru de plecare a transportului de bunuri (in cadrul unei livrari intracomunitare) sunt obligate sa solicite informatii autoritatilor statului de destinatie indicat de furnizor ? Iinformatiile unui stat (VIES) pot stabili caracterul intracomunitar al livrarilor ?. (pagina 252/253)

Serviciul de asistenta rutiera furnizat de un organism care, pe baza unui abonament, asigura membri sai impotriva riscului producerii unei defectiuni sau unui accident, e supus TVA sau e considerat o activitate de asigurare ? (pagina 269)

Daca pe o factura externa s-a mentionat in mod eronat TVA, acea taxa mai poate fi recuperata ? (pagina 242/243)

Vanzarea de bilete la opera fara prestarea unor servicii suplimentare, de catre o agentie de turism, intra in regimul special de impozitare potrivit art. 1521(4) ? (pagina 371)

I se poate refuza unei firme rambursarea TVA, pentru simplul fapt ca nu a achitat facturile afurnizorului ? (pagina 377)

Suprataxa vamala pentru eliberarea bunurilor din vama este supusa TVA ? (pagina 144/145)

Se poate invoca principiul neutralitatii fiscale, pentru a interzice tratamentul diferit (in scopuri de TVA) in cazul unor bunuri / servicii similare, care sunt in concurenta unele cu altele, pentru a se aplica astfel o cota uniforma ? (pagina 146)

Daca la transpunerea directivei TVA un stat considera unele profesii liberale ca activitati economice, poate ulterior, invocand dispozitiile tranzitorii, sa scuteasca de TVA, de exemplu artistii, scriitorii, etc (pagina 42)

(437/1997) Daca o prevedere din Directiva TVA are mai multe interpretari, trebuie este prioritara varianta care ii pastreze utilitatea sau este influentata de conceptele interne ?.

Copiile gratuite (mostrele) ale unor discuri muzicale (care pot atinge sute sau mii de exemplare) acordate in vederea promovarii, pot fi considerate livrari de bunuri, si astfel supuse TVA ? (pagina 336)

(299) Taxa de prima inmatriculare a unui auto nou, platita de vanzator si inclusa in factura catre cumparator, face parte din baza impozabila ?

Programatorii sau informaticienii pot fi inclusi, desi nu sunt mentiomati explicit, in categoria profesiilor liberale pentru stabilirea locului prestarii serviciilor conform art. 133 (5) e) pct. 5 ?. Regula se refera la statutul (profesia) prestatorului sau la serviciul prestat ? (209)

Mai are drept de deducere a TVA, societatea care dupa ce si-a intrerupt activitatea, continua sa plateasca chiria pentru spatiul unde a functionat (potrivit unei clauzei contractuale) ? (pagina 203)


INDEX ALFABETIC DE TERMENIA

accize

accize (la autovehiculele second-hand)

achizitie de vehicule, utilizate pentru leasing

achizitie intracomunitara de bunuri

achizitie intracomunitara de bunuri (mijloc de transport

nou)

activitate economica

activitate economica (achizitia de drepturi si detinerea

de obligatiuni, fara legatura cu activitate economica)

activitate economica (aportul in numerar pentru a deveni

membru-asociat)

activitate economica (asigurare)

activitate economica (avocatul din oficiu in cadrul unei

proceduri judiciare)

activitate economica (birou vanzari de cote de lapte)

activitate economica (cesiune de actiuni)

activitate economica (cheltuiala initiala)

activitate economica (companii de tip holding)

activitate economica (cumparare si vanzare de actiuni)

activitate economica (divertisment)

activitate economica (factoring)

activitate economica (imprumuturi)

activitate economica (inchiriere de bunuri mobile

corporale)

activitate economica (productie de bunuri realizata cu

materialele clientului)

383

activitate economica (publicitate externa realizate de

organizatia unui partid politic)

activitate economica (publicitate externa a unui partid

politic)

activitate economica (reprografie)

activitate economica (serviciile intermediarilor )

activitate economica (transportul interna?ional de

pasageri)

activitate ilegala

activitate ilegala (anfetamina)

activitate ilegala (canabis)

activitate ilegala (droguri)

activitate ilegala (imprumutul cu camata)

activitate ilegala (inchirierea pentru vanzarea de droguri)

activitate ilegala (jocuri de noroc ilegale)

activitate ilegala (moneda falsa)

activitate ilegala (parfumuri contrafacute)

activitate ilegala(import alcoolul etilic)

activitate independenta

activitate neglijabila

activitate principala v. activitate accesorie

activitate promo?ionala

agro

agro (agentie de interventie agricola)

agro (birou de vanzari de cote de lapte)

ajustarea deducerii

ajustarea deducerii (bunurilor de capital)

ajutor de stat

ajutor de stat (agricole)

alte taxe diferite de TVA

alte taxe diferite de TVA ( taxa Camerei de comer?)

384

alte taxe diferite de TVA ( taxa de timbru pentru

contractele de achizitii)

alte taxe diferite de TVA ( taxa pentru bauturi / diferita

de acciza)

alte taxe diferite de TVA (accize aplicate vanzarii de

autovehicule inainte de prima inmatriculare pe teritoriul

national)

alte taxe diferite de TVA (contributia avocatilor)

alte taxe diferite de TVA (contributii)

alte taxe diferite de TVA (cotizatie)

alte taxe diferite de TVA (impozit pe spectacole)

alte taxe diferite de TVA (impozitului pe profit local

maghiar)

alte taxe diferite de TVA (pentru activitati productive)

alte taxe diferite de TVA (perceputa anumitor companii

pentru finantarea sistemului de asistenta sociala )

alte taxe diferite de TVA (taxa auto)

alte taxe diferite de TVA (taxa auto /de inmatriculare )

alte taxe diferite de TVA (taxa auto /taxa datorata pentru

fabricarea, montarea, admiterea sau importarea

vehiculelor)

alte taxe diferite de TVA (taxa aplicabila livrarii de

vehicule neinmatriculate)

alte taxe diferite de TVA (taxa de autostrada)

alte taxe diferite de TVA (taxa de turism)

alte taxe diferite de TVA (taxa jocuri de noroc)

alte taxe diferite de TVA (taxa pe comercializarea

produselor din carne ?i organe comestibile)

alte taxe diferite de TVA (taxa pe primele de asigurare )

alte taxe diferite de TVA (taxa pentru comercializarea

produselor lactate)

alte taxe diferite de TVA (taxe de timbru)

alte taxe diferite de TVA(taxa pe inghe?ata)

amnistie fiscala

amortizare (neimpozabila)

animale vii

aplicare teritoriala

asigurare (definitie asigurare) / asocia?ie de firme de

asigurare

auto second-hand

autoritatea de lucru judecat

avantaj fiscal

B

baza de impozitare

baza de impozitare (ajustare)

baza de impozitare (bac?i?)

baza de impozitare (bonus)

baza de impozitare (cuponul de reducere)

baza de impozitare (discounturi si rabaturi)

baza de impozitare (jocuri de noroc)

baza de impozitare (parti afiliate)

baza de impozitare (reduceri de pre?)

baza de impozitare (subven?ii legate direct de pret)

baza de impozitare (voucher / cupon)

baza de impozitare (voucher)

baza de impozitate (voucher / cupon)

bun corporal

bun imobil

bun imobil (defini?ie)

bun imobil (folosinta mixta)

bun imobil (folosinta privata)

bun imobil (locuin?a folosita pentru activita?i

economice)

buna credinta

bunuri de capital

bunuri de capital (ajustare)

bunuri de capital (auto vandute de firma de leasing)


bunuri de capital (defini?ie)

bunuri de capital (utilizare in scop privat)

bunuri de capital (vanzare inainte de incheierea

perioadei de ajustare)

bunuri de capital [ ajustare (definitii - explicatii)]

bunuri second-hand

bunuri si servicii de folosinta mixta

bunuri si servicii utilizate in scopul operatiunilor

efectuate de persoana impozabila in strainatate

C

caracteristicile TVA

caracterul intracomunitar al operatiunii

casa de marcat (neutilizare)

cheltuieli (cu auto neutilizat integral in scopuri

economice)

cheltuieli (suplimentare facturate cu ocazia utilizarii

anumitor metode moderne de plata pentru servicii de

telefonie mobila)

cheltuieli fara drept de deducere

cheltuieli fara drept de deducere (cheltuieli de lux ?i

divertisment)

cifra de afaceri anuala

comunitate maritala

concept (versiuni lingvistice)

concept (administrarea fondurilor speciale de investitii /

depozitar)

concept (diferen?e lingvistice)

concept (ingrijire medicala)

concept (livrare de bunuri /defini?ie)

concept (scutiri / defini?ie)

concept / no?iune de drept comunitar

concesionare

consortiu

contrabanda

contract de navlosire

contract de transport

contrapartida

contrapartida (defini?ie)

contrapartida (servicii de telefonie mobila)

corectarea documentelor

cota

cota (redusa pentru medicamente compensate)

cota redusa

cota redusa (cinematograf)

cota redusa (electricitate ?i gaze naturale)

cota redusa (posibilitate aplicarii temporare)

cota redusa minima

cota zero

cupon valoric

D

denaturarea concurentei

dezvoltatori imobiliari

disimularea unei operatiuni intracomunitare

dispozitii derogatorii

dispozi?ii tranzitorii

distorsiuni concuren?iale

divergente intre regimurile fiscale a doua state membre

dividende

dividende (holding)

dobanzi

documente de inso?ire (pe timpul transportului)

drep de deducere

drept de deducere ( autoturisme - ?coala de ?oferi)

drept de deducere ( cheltuieli de lux ?i divertisment)

drept de deducere (achizitii inainte de inregistrarea

firmei in scopuri de TVA)

drept de deducere (achizi?ii pentru care se cunoa?te

destina?ia)

drept de deducere (anularea ajustarii TVA)

drept de deducere (bunuri de capital)

drept de deducere (cheltuieli la infiin?are)

drept de deducere (condi?ii)

drept de deducere (intermediari)

drept de deducere (legatura directa si imediata intre

operatiunea de intrare si operatiunea de ie?ire)

drept de deducere (limitari)

drept de deducere (livrarea de carburan?i catre angaja?i)

drept de deducere (metode si criterii de alocare a TVA

achitate in amonte intre activitati economice si activitati

neeconomice)

drept de deducere (neacordare)

drept de deducere (pentru aportul in natura)

drept de deducere (pentru auto)

drept de deducere (pentru opera?iuni inainte de

infiin?are)

drept de deducere (pentru TVA achitat in amonte)

drept de deducere (prima cheltuiala de investi?ii)

drept de optiune

drept de op?iune (anularea sa pentru taxarea bunurilor

imobile)

drept de op?iune (retragerea acestui drept)

drept de op?iunea pentru (ne)impozitare

drepturi in rem

dubla impunere

E

eliminarea frontierelor fiscale

emisiune de actiuni

emisiune de actiuni / titluri de participare

evaziune fiscala

evaziune fiscala (achizi?ia intracomunitara a trecut

grani?ele ?arii ?)

evaziune fiscala (dispari?ia timbrelor fiscale)

evaziune fiscale (prevenire)

eviden?a opera?iunilor

exigibilitate

exigibilitate (plata in avans)

export de bunuri

export ilegal (embargo)

F

factoring

factura

factura (emisa fara nici o livrare / prestare)

factura (copie a facturii originale)

factura (in original pentru deducere)

factura (nota de credit)

factura (TVA facturata eronat ca fiind scutita)

factura (TVA facturata eronat)

factura eronata (emisa intr-un alt stat)

faliment

fapt generator

fapt generator (data incasarii)

fond de comert

fond de investi?ii

forta majora

frauda fiscala

frauda fiscala (competentele statelor membre in cadrul

combaterii fraudei)

frauda fiscala (participare activa a vanzatorului la

frauda)

furtul bunurilor (dintr-un antrepozit fiscal)

G

garan?ie (pentru rambursarea taxei)

H

holding

I

imbogatire fara justa cauza

IMM < 20.000 euro (C.A.)

import

import

import (piese auto uzate)

import auto (admitere temporara cu scutire totala de

taxe)

import temporar

import temporar (auto pentru studenti)

infrastructura rutiera vazuta ca o inchiriere

infringement

infringement (conformare tardiva a unui stat membru)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.063 sec