Romania, o colonie la periferia Europei- Ilie Serbanescu

Preț: 29,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2016

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Fara indoiala, "Romania, o colonie la periferia Europei" este o lucrare de capatai, un tratat de inginerie economica, bazat pe o analiza detaliata si pertinenta a indelungatei tranzitii a Romaniei de la socialism la capitalismul acesta salbatic, in care toata agoniseala celor cinci decenii de socialism a poporului roman s-a risipit inutil, sub privirile ingaduitoare, naucite si inca nedumerite ale celor ce au trudit - cu atatea sacrificii - sa o creeze.

Atat de simplu, in derularea sa, fenomenul a fost favorizat pe de o parte de aspiratiile romanilor spre bunastarea, democratia si libertatile de tip occidental, pe de alta parte de "concursul tradator al clasi politice romanesti” sub sloganul "statul este un prost administrator” - dupa ce, prin Legea 15/1990, toata avutia "intregului popor” fusese trecuta in "proprietatea privata a statului” [...].

Volumul este captivant nu numai prin continutul sau, ci si prin contextura stilistica, binecunoscutul stil oratoric al D-lui Ilie Serbanescu si mai ales plasticitatea limbajului folosit dand lucrarii o noa de originalitate si atractivitate de care un limbaj sec, pur academic, ar fi privat-o. Cred ca e suficienta, spre ilustrare, pana si simpla enumerare a titlurilor capitolelor:

- Postcomunismul, virajul colonial

- De ce rezultate maxime in Romania

- Bilantul dezastrului national

- Colonie?! Da, si iata de ce!

- Este capitalism in Romania?

- Mai exista vreo sansa?

- Diversiunile

- Proprietarii straini si administratia

- O etapa noua

- Declasarea si dezarticularea sociala

- Bejenia nationala

- Esec istoric al unui proces istoric: intrarea in UE

- Minciunile privatismului

- Sluga la doi stapani nu sfarseste bine

In noianul de aparitii editoriale pe teme social-economice din ultimii ani volumul "Romania, o colonie la periferia Europei” reprezinta o lucrare de referinta, in plan economic[...]

Fara indoiala, Romania este un membru de rangul doi, deci periferic, al Uniunii Europene, dar este si o colonie – cu economia aflata discretionar sub controlul capitalului strain (carburatti -70%, electricitate - 80%, banci - 90%, gaze, industrii, telefonie, asigurari etc - 100%), cu doar 31% din PIB revenind muncii si 55% profit revenind proprietarilor majoritar straini, cu aproape jumatate din PIB "ocolind” impozitarea si scurs in afara tarii, cu scutiri si facilitati pentru capitalul strain de care nici in tarile de origine acesta nu se poate bucura si cu sarcini tot mai impovaratoare pentru cetateanul contribuabil si intreprinderile mici si mijlocii, cu atatea si atatea alte apsecte pe care autorul le trateaza fara menajamente.

Singura solutie pentru aproape imposibila revenire la normal, in opinia D-lui Serbanescu, ar fi o noua miscare de eliberare nationala.

[...]

Niciodata in lunga lor istorie riomanii n-au urat celelalte popoare, n-au tanjit dupa pamanturile si bogatiile altora, si s-au zbatut sa si le apere pe ale lor. Pana si imperiile vecine noua a trebuit, in semn de respect, sa accepte dreptul celor trei principate romane la autodeterminare.

Iata, de-abia acum, dupa 26 de ani de tranzitie naroada, dupa 560 de ani de la prima Capitulatie semnata la Adrianopole de Vlad tepes cu Mahomed Cuceritorul, Romania pare a-si fi abandonat acest drept, ajungand in stadiul de colonie, cucerita – cum afirma Dl. serbanescu – nici macar cu forta armelor, ci pur si simplu prin capitularea neconditionata in fata "colonialismului postcomunist”, cu "concursul tradator al clasei politice romanesti”.

Marian Ilie, Clubul XXL

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0343 sec