Războiul nervilor. Dispute Ceauşescu - Brejnev (1965 -1971)

Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2011
Pagini: 300
Format: 17x24

DESCRIERE

Luptele între tabere inegale nu au întotdeauna un rezultat previzibil. După 1965, curajul unui lider politic tânăr şi uneori imprudent, combinat cu înţelepciunea şi moderaţia unor tovarăşi bătrâni şi trecuţi printr-ale vieţii au condus la o afirmare internaţională pe care România nu o mai cunoscuse până atunci. Din satelitul anonim şi obedient care fusese în anii stalinismului, căruia nimeni nu-i acorda atenţie, România a reuşit să capteze atenţia întregii lumi, printr-o politică externă originală, care urmărea obiective naţionale explicate prin argumente ideologice. Această carte scoate la iveală dedesubturile acestei lupte, jocul periculos şi combinaţia de riscuri şi beneficii în care se angajase la acel moment conducerea PCR contra colosului sovietic.

„Războiul nervilor” este o premieră în publicistica istorică românească, fiind o sinteză de politică externă ce se bazează în cea mai mare parte pe documente inedite. Lucrarea evidenţiază de asemenea şi un alt aspect îndelung dezbătut de opinia publică românească după 1989, respectiv rolul personal al lui Nicolae Ceauşescu în afirmarea politicii de dizidenţă anti-sovietică a României, dar şi consolidarea internă a poziţiei acestuia pe măsură ce obţinea tot mai multe succese pe linia politicii externe.

Această carte răspunde nevoii obiective de a disocia mitul de realitate în ceea ce priveşte aprecierea regimului Ceauşescu, precum şi de a evalua succesele şi eşecurile acestuia într-o manieră imparţială, prin instrumente specifice ştiinţei, lăsând deoparte aprecierile emoţionale ce au caracterizat atât opinia publică din România cât şi mediul ştiinţific. Publicarea acestei cărţi nu îşi propune în mod special să ofere răspunsuri, ci să ridice întrebări, îşi propune să completeze sfera de cunoaştere cu informaţii şi aprecieri noi, bazate pe studiul nepărtinitor al izvoarelor istorice, nu pentru a pune capăt polemicilor, nici pentru a le accentua, ci pentru a le muta în lumea ştiinţifică, a istoricilor, unde dezbaterea conduce la învăţăminte şi concluzii utile.

Din cuprins:

Cap. I Punct şi de la capăt

1.1. Succesiunea lui Gheorghiu-Dej

1.2. Curajul unui nou început

1.3. Calea românească între teorie şi practică

1.4. Politica de prim-plan

Cap. II David şi Goliat

2.1. Punte către îndepărtatul Vietnam

2.2. Drumul către Londra

2.3. Drumul către Bonn

2.4. Diplomaţia refuzului

2.5. Războiul de şase zile

Cap. III Limitele suveranităţii

3.1. Variaţii pe o temă veche

3.2. Centrul şi periferia

3.3. Despre cealaltă faţă a socialismului

3.4. Furtună la Praga

Cap. IV Runda a doua

4.1. Provocările doctrinei Brejnev

4.2. Cursă cu obstacole

4.3. Echilibru fragil între principii şi hegemonie

4.4. Opţiuni alternative

Cap. V Reversul medaliei

5.1. Final de capitol?

5.2. Concluzii

Bibliografie

Index

Abrevieri

Cronologie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0147 sec