In Arsita Dragostei

In Arsita Dragostei
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Romane

DESCRIERE

„O sublimare artistică a disperării. Nu am citit niciodată poezii ca acestea.“ (Sergiu Al-George)

O carte rară, despre care în România nici nu s-a vorbit. Greu de găsit chiar şi în India, versurile scrise de Maitreyi pentru Mircea Eliade, ca primă replică la cartea lui, apar pentru prima oară în limba română, într-o ediţie de lux, cu semnătura reală a lui Maitreyi, în facsimil, pe copertă.

Maitreyi, eroina lui Eliade, a fost în realitate o figură proeminentă a intelectualităţii indiene din secolul trecut, a primit cel mai important premiu indian pentru literatură, a deschis un orfelinat, a luptat pentru reforme sociale şi protecţia mediului.

Cartea de poeme de dragoste pentru Mircea, un volumaş de poezii de dragoste teribile, pline de patimă şi durere, cu titlul original „Aditya Marichi“, a fost scrisă sub imperiul emoţiilor trezite de întâlnirea la Calcutta cu reputatul orientalist Sergiu Al-George, care îi povestea autoarei romanul „Maitreyi“, scris de Eliade, readucându-i în suflet toată iubirea pierdută cu aproape o jumătate de veac înainte. Atunci Maitreyi se apuca şi ea de scris şi, cu aceeaşi febrilitate cu care fusese scrisă „Maitreyi“, a pus pe hârtie, între 18 septembrie şi 18 decembrie 1972 această primă replică literară la romanul lui Eliade. Aditya Marichi înseamnă „rază de soare“ (aditya – „soare“, marichi – „rază“) şi este inspirat de numele pe care tatăl ei, filozoful Dasgupta, i-l dăduse lui Mircea, considerând că, pronunţat în bengali, aducea cu numele „Eliade Mircea“. Majoritatea versurilor cuprinse aici sunt scrise în 1972, imediat după ce i s-a povestit romanul lui Eliade. Ultima poezie însă datează din anul 1947, când Maitreyi avea treizeci şi trei de ani.

Pentru prima dată în România vorbim despre aceste poezii, şi în acelaşi timp le publicăm – acum le puteţi citi şi ţine aproape de suflet. Dar ne propunem mai mult decât atât: pe lângă acele poezii sfâşietoare, vă aducem şi mărturiile familiei. Adelina Patrichi, editor, scriitor, primul şi ultimul jurnalist căruia familia lui Maitreyi i s-a confesat, între 1996 şi 2007, vă aduce, în această ediţie îngrijită şi pusă în valoare ca un diamant într-o montură delicată, pe lângă poeziile de dragoste scrise de Maitreyi pentru Mircea Eliade, sufletul adevăratei Maitreyi, în cuvintele ei şi ale celor ce au iubit-o... sau renegat-o! Pentru că tot aici veţi afla şi despre tragedia pe care a declanşat-o în societatea conservatoare bengaleză publicarea romanului lui Maitreyi, în care eroina lui Eliade, ajunsă o personalitate remarcabilă a Calcuttei, mamă şi bunică, recunoştea că încă îl mai iubea pe românul care locuise în casa Dasgupta în 1930! Aşadar veţi citi confesiunile făcute de Chitrita Devi (Chabu, sora lui Maitreyi, prezentă şi în romanul lui Eliade), Priyadarshi Sen (fiul lui Maitreyi) şi Rupa Sen (nora) – aceştia din urmă ajunşi şi ei personaje, în romanul lui Maitreyi. Volumul conţine fotografii din epocă, facsimile din scrisorile despre şi pentru Mircea, date despre ecranizări. Puteţi vedea aici, în facsimil, şi cuvintele disperate pe care Maitreyi le-a scris lui Mircea în grabă pe cartea ei de poezii (cea pe care tocmai o publicase), pentru a-l avertiza că părinţii ei aflaseră despre povestea lor de dragoste.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.152 sec