Un chinez pe bicicletă

Un chinez pe bicicletă
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 256
Format: 13x20
Categoria: Romane

DESCRIERE

– Xenofobie? Antisemitism? Şi una, şi alta – dar mai ales mult umor...

Simt pistolul rece pe ceafă aproape înainte să aud uşa toaletei deschizându-se brusc, braţul slăbănog şi spân al cuiva pe care nu apuc să-l văd mă cuprinde peste piept şi mă face să mă răsucesc, mă închei iute la pantaloni şi înaintez împins din spate, mă gândesc vinovat că n-am tras apa, poate că nici nu funcţiona.
Aşa începe uluitoarea poveste a lui Ramiro Valestra, tânărul din Buenos Aires care este răpit de către de chinezul pe nume Li...

Câştigătorul mai multor premii literare, Ariel Magnus este considerat starul literaturii argentiniene. Un chinez pe bicicletă este un roman teribil de amuzant, care-l poartă pe cititor în universul fraudulos al cartierului chinezesc din Buenos Aires. Întregul oraş se află în urmărirea unui piroman supranumit Chibriţel, condamnat că a incendiat unsprezece clădiri şi despre care se ştie că o şterge de la locul faptei călare pe o bicicletă. Tipul este chinez. Când în sfârşit este prins, Li îl ia prizonier pe Ramiro, povestitorul romanului. Îl duce în Chinatown şi devin prieteni. Ramiro este din ce în ce mai încântat de noua experienţă, de hoţii de buzunar pe care îi întâlneşte şi de mediul acestora. Mai mult, are parte de cea mai grozavă partidă de amor din viaţa lui. Bonomul gaucho deprinde obiceiurile şi moravurile emigranţilor galbeni. Se împrieteneşte cu Lito şi Chen, se îndrăgosteşte de Yintai şi devine discipolul favorit al maestrului Li.
De fapt, totul se bazează pe o confuzie: Li crede că Ramiro este evreu şi doreşte să-l atragă de partea cauzei chineze în războiul dintre mafiile celor două grupări de emigranţi. Totul se dovedeşte o eroare, dar o eroare fecundă, care schimbă filosofia de viaţă a unui argentinian mediocru şi lipsit de perspectivă.

«O poveste cu tâlc şi, în cadrul ei, o poveste de iubire, în care abundă aventurile, chinezii şi cele o mie de chipuri ale celei mai binecuvântate dintre pasiunile argentiniene: prietenia.»
César Aira

Scris cu talent şi imaginaţie, concentrând umor de calitate şi docte referinţe culturale, romanul lui Ariel Magnus este o lectură captivantă ce trezeşte buna dispoziţie, dar şi o demonstraţie de stil. În retorica literară a autorului se îmbină influenţe din Borges şi Woody Allen, Bioy Casares şi Zoé Valdés, iar rezultatul e o capodoperă de inventivitate livrescă şi delir estetic, în buna tradiţie a realismului magic latino-american. Una dintre cele mai haioase comedii romantice la ora actuală.

Ariel Magnus s-a născut în Buenos Aires, Argentina, în 1975. Din 1999 până în 2005 a trăit în Germania, unde a studiat literatură spaniolă şi filosofie la Fundaţia Friedrich Ebert. Apoi a lucrat la departamentul de literatură hispanică de la Universitatea Humboldt şi a scris pentru câteva jurnale latino-americane şi germane.
Până în prezent, a publicat trei romane. A fost recompensat cu premiul internaţional «La Otra Orilla», în 2007, pentru romanul de faţă şi cu premiul latino-american Juan de Castellanos.
Data aparitiei: 18.01.2010
256 pagini

RECENZII

Rating general
4 (1 recenzie)
5 stele
0
4 stele
1
3 stele
0
2 stele
0
1 stea
0
Spune-ne opinia ta despre acest produs!
scrie o recenzie
4
Draga mea,bunul Dumnezeu te iubeste atat de mult, incat iti va da ptuere sa invingi aceasta boala care inca te necajeste. Parintilor tai le da speranta si taria de a lupta alaturi de tine. Si noua oamenilor ne lumineaza mintea si sufletul sa fim alaturi de tine cu orice mic ajutor.Iti doresc sa fii cea mai sanatoasa si mai voinica fetita din lume cat mai curand.Te sarut.
Created in 0.013 sec