Părintele Arsenie Boca în arhivele Securităţii (vol. 2) Anchetele, Canalul şi persecuţia (1950 – 1959)

Preț: 50,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 704
Categoria: Religie

DESCRIERE

Cel de-al doilea volum al trilogiei Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securităţii. Opis de documente se pliază pe perioada cea mai tumultoasă a Sfântului Ardealului, şi anume pe cea în care Părintele Arsenie e vremelnic statornicit la Prislop (1948-1959), de unde va şi începe cumplitul calvar al detenţiilor.

De altfel, perioada aceasta e si cea mai sârguincios urmărită de organele de securitate, dosarele personale însumând sute de pagini si implicând un aparat opresiv uman si logistic impresionant.

În acest sens, am redat sistematic, integral, si de această dată, documentele aflate în arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitătii (CNSAS) referitoare la această perioadă, optând pentru o structură cronologică a derulării evenimentelor si a reflectării lor în monitorizarea obiectivului în discutie.

Totodată, am inserat si o serie de date calchiate pe aceeasi perioadă, aflate în dosarele personale de Securitate ale altor personaje care, într-un fel sau altul, au interactionat cu Părintele Arsenie Boca si ale caror mărturii au valoare de document.

Din 1950 va trece într-o altă etapă a vietii întru Hristos, mult mai cumplita. Nu vreau să răpesc cititorilor curiozitatea (pentru că. nu pot spune bucuria) de a parcurge aceste pagini tulburătoare fara a face o mică trecere In revistă. cronologica, a suferinţelor Părintelui Arsenie Boca. Fara de care mormanul de documente ale acestui volum monumental nu poate fi inţeles pe de-a-ntregul

In 1949 Părintele Arsenie Boca este descris de autorităţile comuniste drept „un fanatic religios” care, atribuindu-si rolul de facator de minuni, răpeşte preţiosul timp al taranilor chiar de la munca campului cu marsavele lui miciuni, cu care duce in eroare acei ţărani naivi.

Conform raportului facut de Biroul de Securitate Haţeg şi înaintat Serviciul Judeţean Deva in 4 iulie 1950, Părintele Arsenie avea o atitudine duşmănoasa faţa de regim, „ii instruia” pe călugării din mânastire să defaime regimul,, in special fată de tineretul din jur"; primea diferite produse „pentru că vindecă oamenii"; si-a vândut" fotografia cu suma de 200 de lei", legionar…etc.

Ofiţerul de Securitate propunea: «încadrarea de urgenţă în U. M. (Unitate de Muncă) pe timp de doi ani a arhimandritului Boca Arsenie, stareţ al mănăstirii Prislop-Hunedoara. A se comunica CC al PMR că s-au luat măsurile necesare ca activitatea sus-numituiui să înceteze".

Evident, Comitetul Central al Partidului Muncitoresc Român atâta aştepta. E de la sine înţeles care a fost decizia...

…in mai 1959, prin actul Episcopiei Aradului, nr. 2407/1959, Părintele Arsenie Boca este îndepărtat din mănăstire, iar maicile sunt obligate „să intre în lume”.

Fără a fi caterisit, i se interzice să mai slujească şi chiar să mai poarte haina monahală. Este angajat la Biserica Sfanţul Elefterie din Bucureşti, ca pictor secund pe lângă meşterul Vasile Rudeanu.

Abia în 1961 este angajat la Atelierul de Pictură al Patriarhiei, de la Schitul Maicilor, începea un alt capitol zguduitor din viaţa Părintelui Arsenie Boca...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0173 sec