Vindecarea rusinii. Armonizarea relatiilor

DESCRIERE

Vindecarea rusinii - Armonizarea relatiilorCartea abordeaza legatura dintre social si familial si conturarea personalitatii umane din prisma rusinii si a mandriei. Pe măsură ce psihoterapia devine atât o artă a vindecării, cât și o metodă pentru cercetare psihoscială, interferențele dintre sistemul familial și subsistemele sale a făcut ierarhia controlului mult mai evidentă.

Autoarele acestei cărți par să ne fi aruncat într-o nouă interfață. Ele prezintă relația dintre structura noastră socială și familie. Cu cât subsistemele societății noastre devin mai urbanizate, presiunea vecinilor și a așteptările comunității, așa cum sunt impuse de sistemul școlar, de sistemul bisericesc și de sistemul politic, au grăbit un nou set de vectori ai puterii.

Aceasta carte este despre un dragon, un monstru mistic, numit rusine. Putini oameni din cultura nostra i-au scapat acestei creaturi, ale carei gheare ne pot inchide intr-i stare de inghetare si ne pot devora abilitatile de a verbaliza.

Chinezii spun ca dragonul poseda puterea metamorfozei si darul de a se face pe sine invizibil. Invizibilitatea rusinii este puternica: totusi, invizibilitatea din viata este ceea ce ne dorim sa cunoastem in intimitate.

Credem in metamorfoza dragonului numit rusine. Asa cum un bulgare de carbune ne da caldura si blandete cand se aprinde, asa poate o familie sa-si transforme dinamica din rusine in respect. Ambele au potentialul pentru schimbare; ambele au nevoie sa fie aprinse. Aceasta metamorfoza este ceea ne ne-a condus constant atentia. Pe masura ce familiile au avut curajul sa infrunte dragonul, ele si-au schimbat si relatiile.

Reflectand asupra recunoasterii noastre de timpuriu a rusinii ca dinamica familiala, ne vin in minte doua amintiri vii. O scena se concentreaza pe constientizarea noastra initiala cu privire la rusine, iar cealalta pe explorarea noastra in cautarea unei definitii. Am plasat atat rusinea, cat si vinovatia matura, pe un continuum intr-un model terapeutic ce descrie miscarea de la dinamica familiala constransa de rusine la o dinamica bazata pe respect. In aplicarea acestui model, am descoperit confruntarea cu rusinea ca reducand dependenta si ajutand la modelarea unei identitati, conducand la o reducere a comportamentelor dependente si obsesive. Libertatea personala si demnitatea sunt redobandite in acest proces.Autor: Merle A. Fossum si Marilyn J Mason

Merle A. Fossum, ACSW, este co-fondatoare a Institutului de Terapie a Familiei din St Paul, Minnesota, unde este director de formare, si terapeut de peste 25 de ani. Marylin J. Mason este terapeut de familie la Institutul de Terapie a familiei si profesor clinic la Universitatea de Medicina din Minnesota.CUPRINS

Prefata de Carl A. Whitaker / 5

Introducere / 10

Multumiri / 17

1. Dragonul invizibil / 21

2. Sistemele constranse de rusine si cele bazate pe respect, in contrast / 39

3. Originile si perpetuarea rusinii / 61

4. Granitele si Sinele / 85

5. Regulile familiale ale sistemului constrans de rusine / 115 6. Interactiunea dintre rusine si control / 137

7. Adictiile: rezervoare ale rusinii din familie / 157

8. Ipotezele de baza ale procesului terapeutic / 187

9. Trecerea de la rusine la respect / 207

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.041 sec