Viaţa e în altă parte

Viaţa e în altă parte
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Ediția: a III -a
Pagini: 376
Format: 13x20
Categoria: Romane

DESCRIERE

Alegând lozinca insurgenţilor Sorbonei din mai 1968 drept titlu al romanului său, Milan Kundera aşază destinul unei intregi generaţii sub semnul eşecului. Eroul său nu este însă este un tânăr al acelor locuri şi vremi, ci unul care-şi trăieşte dureroasa maturizare în epoca instaurării regimului comunist în Cehoslovacia.
Adolescent vulnerabil, bântuit de teama de ridicol, dar de o extremă puritate, poetul Jaromil se simte atras de ideologia marxistă, care-i promite o iluzorie revanşă împotriva unei lumi ce nu-l poate cuprinde. Treptat, el devine prizonierul unui sistem care îi cere să renunţe la tot ce venerase în chipul cel mai curat cu putinţă şi să intre în concertul platitudinilor care se dau drept singura literatură adevarată. Puritatea lui ultragiată se transformă atunci de-a dreptul în abjecţie, o dată cu denunţul prin care Jaromil îşi trimite prietena la închisoare.
Şi dacă, aşa cum se spune, viaţa poetului este exponenţială, căderea lui Jaromil, pusă de autor faţă în faţă cu căderile atâtor mari poeţi ai lumii, vorbeşte despre căderea tuturor celor prinşi în vâltoarea istoriei. Iată de ce romanul său n-a putut apărea, în 1973, decât în afara graniţelor Cehoslovaciei.
Când, în 1968, tancurile sovietice spulberau „Primăvara de la Praga“, MILAN KUNDERA era deja un scriitor cunoscut: publicase poezie, teatru, eseuri, iar primul său roman, Gluma, şi nuvelele adunate în volumul Iubiri caraghioase fuseseră tipărite în ultimul an în peste 150 000 de exemplare. Atâta şi ar fi fost de-ajuns pentru ca noile autorităti cehe să-l excludă de la Catedra de literatură universală pe care o ocupa la Academia de Film şi să-i elimine cărţile din toate bibliotecile Cehoslovaciei. Şi cum să fi acceptat un regim împietrit în stalinismul deceniului şase pe acela care fusese nu doar un participant activ la efervescenţa mişcării pragheze, dar mai şi declarase - şi ilustrase în cărţile sale - că tocmai stalinismul l-a învăţat virtutea izbăvitoare a râsului? Iată de ce următorul roman, Viaţa e în altă parte, i-a apărut in 1973 în Franţa, iar doi ani mai târziu autorul însuşi se stabilea aici, devenind în scurt timp un scriitor de faimă internaţională, tradus în toate limbile importante ale lumii.

OPERE scrise în cehă:
Gluma, roman
Iubiri caraghioase, nuvele
Viaţa e în altă parte, roman
Valsul de adio, roman
Cartea râsului şi a uitării, roman
Insuportabila uşurătate a fiinţei, roman
Nemurirea, roman

OPERE scrise în franceză:
Jacques şi stăpânul său. Omagiu lui Denis Diderot, teatru
Arta romanului, eseu
Testamente trădate, eseu
Lentoarea, roman
Identitatea, roman
Ignoranţa, roman
Cortina, eseu în şapte părţi
O întâlnire, eseu

DESPRE OPERA LUI MILAN KUNDERA:
Kvetoslav Chvatik, Lumea romanescă a lui Milan Kundera
Éva Le Grand, Kundera sau memoria dorinţei
Jocelyn Maixent, Secolul XVIII al lui Milan Kundera
Maria Nemcova Banerjee, Paradoxuri terminale
François Ricard, Ultima după-amiază a lui Agnes, eseu despre opera lui Milan Kundera
Guy Scarpetta, Vârsta de aur a romanului
Guy Scarpetta, Variaţiuni asupra erotismului

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.046 sec