Un fluviu de fum

Preț: 48,50 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 560
Format: 13x20

DESCRIERE

Finalist MAN ASIAN LITERARY PRIZE 2011Epopeea continuă şi după "O mare de maci"! Descris ca "un roman al şoaptelor chinezeşti", "la fel de ameţitor ca un vis indus de opiu", romanul "Un fluviu de fum", a doua carte din seria IBIS, recreează furnicarul porturilor Chinei la începutul secolului al XIX-lea şi prăpastia prejudecăţilor care au împărţit lumea în două şi au schimbat cursul istoriei. Estul se înfruntă cu Vestul în micul oraş al străinilor din Canton, interzis femeilor albe, o aşezare pitorească în care înfloresc atelierele de pictură dar şi cruzimea marilor afaceri, în care corăbiile străine descarcă opiu de contrabandă şi bărbaţii îşi construiesc o viaţă dublă.

Bahram Modi, neguţător de opiu înstărit din Bombay, fiul său pierdut Ah Fatt, orfana Paulette şi noii lor prieteni pleacă în căutarea dragostei, aventurii, bogăţiei şi a unei flori rare despre care vorbesc legendele. "Cel mai reuşit personaj al lui Ghosh", adept al unei religii care trasează o linie curată între bine şi rău, Bahram este victima unui destin care îl împinge de partea cealaltă a acestui hotar. În fumul opiului adus de el clandestin pe corabia Anahita se clădeşte o tragică poveste de dragoste şi prietenie, de sacrificiu şi decizii devastatoare.
"O minune. Un cufăr plin de curiozităţi – în care fiecare oboiect ascunde o poveste.."

The Guardian

"Creează plăceri narative din cele induse de narcotice… Un fluviu de fum este în aceeiaşi măsură un portret al trecutului şi, la nivel romanesc, un far care luminează şi prevede viitorul."

New York Times Book Review

"Orice roman istoric bun ar trebui să îl înveţe pe cititor ceva istorie, în timp ce îl ia pe sus, purtându-l pe aripile unei poveşti. Puţini fac acest lucru la fel de bine ca Amitav Ghosh… "

Financial Times

"Un tribut monumental adus suferinţei şi gloriei dintr-o mai veche epocă a globalizării."

Washington Post

"Un ghiveci lingvistic somptuos… transportă cititorul şi îl face să saliveze deasupra bucatelor, îi trezeşte dorinţa să inhaleze miresme inventate, sau să ofteze în faţa unor scene fascinante. O lectură straşnic de bună. "

Canberra Times

"O remarcabilă operă de cercetare… Un act subversiv de empatie, survolând o panoramă întreagă a istoriei lumii din capătul greşit al ocheanului. Şmecheria este că este, în tot acest timp, şi fabulos de captivant."

The Observer

"Reproduce cutiuţele chinezeşti. Nu-i este niciodată teamă să te tragă după el în interiorul unei digresiuni care se află în interiorul alteia. Ar putea fi plictisitor, dar nu este. Acumularea de detalii minuţioase îl transportă atât de ferm pe cititor în locul şi timpurile acelea încât întregul devine la fel de hipnotic precum un vis indus de opiu şi nu mai poţi pune cartea jos. "

Daily Mail

"O fascinantă poveste a omului… Un roman în tradiţia anticolonială."

The Telegraph – UK

"Ghosh face din nou ce știe el mai bine – retrezeşte lumi şi reînvie limbi. Se bucură de cuvinte ca un copil care se zbenguie în zăpadă. Îl minunează forma lor, le aruncă în aer, le gustă şi le sculptează"

The Indian Express

"O poveste de un tragism copleşitor, în care nu există învingători."

CHINA DAILY

"Scopul lui Ghosh este în mod limpede atât artistic cât şi politic.Te scufundă în acele vremuri până ce simţi că totul este real, atât de real încât poate fi şi contemporan cu tine."

Deccan Chronicle

"Pătrunzător şi vrăjit… O poveste uluitoare… Aşteptând cea de-a treia parte, trilogia epică a lui Ghosh e pe cale să facă istorie literară."

Booklist

Gândit ca un roman istoric, ca o poveste a comerţului cu opiu, romanul "Un fluviu de fum" recreează China şi viaţa neguţătorilor străini din Canton cu precizia unui pictor figurativ. Canton, oraş tumultos și pitoresc, aşezare strălucitoare plutind pe apele istoriei, capitala unui comerţ ilegal, Canton, cu Babelul său de limbi, cu bogăţiile nemăsurate, cu morala uitată şi străduţele înguste, cu pepinierele secrete din care adevărate comori botanice pornesc pe mare spre grădinile Europei, se desface, sub penelul lui Ghosh, ca o lume paralelă, populată de o distribuţie imensă de personaje – magnaţi, guvernanţi, jurnalişti, horticultori, artişti, peşti, traficanţi şi fugari, celebrând bucuriile amestecului cultural şi culinar, hibridizarea limbii şi a popoarelor. Romanul este o tapiserie imensă lucrată în detaliu, cu "lecţii" de pictură, botanică, politică, bucătărie orientală, istorie şi comerţ liber, adevărate studii comparative pline de lirism, pasiune, retorică şi umor. Ghosh nu dă verdicte. Revizitată, istoria îşi schimbă, cu acest roman, vechiul punct de greutate.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0178 sec