Turnul din Basel. Istoria obscura a bancii secrete care conduce lumea

Turnul din Basel. Istoria obscura a bancii secrete care conduce lumea
Preț: 34,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 368
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Cel mai exclusivist club din lume are optsprezece membri. Aceştia se adună o dată la două luni, într-o duminică seara la ora şapte, în sala de conferinţe „E" a unui bloc- turn circular ale cărui ferestre au vedere spre gara din Basel.

Discuţia lor durează o oră, poate o oră şi jumătate. Unii dintre cei prezenţi îşi aduc cu ei şi un coleg, dar colaboratorii rareori vorbesc în timpul acestor conclave extrem de confidenţiale.

Reuniunea se încheie, colaboratorii pleacă, iar cei rămaşi se retrag pentru cină în sala de mese de la etajul optsprezece, încrezători, pe bună dreptate, că mâncarea şi vinul vor fi de excepţie.

Cina, care continuă până la unsprezece noaptea sau chiar până la miezul nopţii, este locul unde se desfăşoară adevărata acţiune. Protocolul şi ospitalitatea, perfecţionate de mai bine de opt decenii, sunt ireproşabile. Se înţelege, orice cuvânt spus la masă nu se va repeta în altă parte.

Puţini, sau poate nici unul dintre cei care savurează bucătăria de înalt rafinament şi vinurile Grand cru - unele dintre cele mai bune pe care le poate oferi Elveţia - ar fi recunoscuţi de trecători, însă printre ei se află mulţi dintre cei mai puternici oameni din lume.

Aceşti bărbaţi - aproape toţi sunt bărbaţi - sunt bancheri centrali. Au venit la Basel pentru a participa la Economic Consultative Committee (ECC) al BIS, care este banca pentru băncile centrale. Printre aceştia se numără de obicei Ben Bernanke, preşedintele Federal Reserve din SUA; Sir Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei; Mario Draghi de la Banca Centrală Europeană; Zhou Xiaochuan de la Banca din China şi guvernatorii băncilor centrale din Germania, Franţa, Italiam, Suedia, Canada, India şi Brazilia. Lor li se alătură Jaime Caruana, un fost guvernator al Băncii Spaniei, directorul general al BIS.

La începutul anului 2013, când această carte a ajuns la presă, King, care urma să demisioneze din funcţia de guvernator al Băncii Angliei în iunie 2013, a prezidat ECC.

Comitetul, cunoscut îndeobşte drept reuniunea G10 a guvernatorilor, are cea mai mare importanţă dintre numeroasele întâlniri ale BIS, fiind accesibilă doar unui mic grup select de bancheri centrali din economiile avansate.

ECC face recomandări cu privire la componenţa şi organizarea celor trei comisii BIS care se ocupă de sistemul financiar global, sistemele de plăţi şi pieţele internaţionale…


CUPRINS:

INTRODUCERE

PARTEA ÎNTÂI: KAPITAL UBER ALLES

CAPITOLUL 1: Bancherii ştiu cel mai bine
CAPITOLUL 2: Un club confortabil în Basel
CAPITOLUL 3: Cea mai utilă bancă
CAPITOLUL 4: Domnul Norman ia un tren
CAPITOLUL 5: Un jaf autorizat
CAPITOLUL 6: Bancherul american al lui Hitler
CAPITOLUL 7: Liniştitor pentru Wall Street
CAPITOLUL 8: O înţelegere cu inamicul

PARTEA A DOUA: BUNDESREICH

CAPITOLUL 9: Statele Unite către Europa: Unite sau nu
CAPITOLUL 10: Totul se iartă
CAPITOLUL 11: Phoenix-ul german renaşte
CAPITOLUL 12: Renaşterea asasinilor din spatele birourilor
CAPITOLUL 13: Turnul renaşte

PARTEA A TREIA: COLAPSUL

CAPITOLUL 14: Al doilea turn
CAPITOLUL 15: Ochiul atotvăzător
CAPITOLUL 16: Citadela se dărâmă

NOTE
BIBLIOGRAFIE

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.043 sec