TRAZITII DISCURSIVE. Despre agende culturale, istorie intelectuala si onorabilitate ideologica dupa comunism

TRAZITII DISCURSIVE. Despre agende culturale, istorie intelectuala si onorabilitate ideologica dupa comunism
Preț: 29,90 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 464
Format: 13x20
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Schimbarea culturală se desfăşoară – potrivit unei reprezentări cu largă audienţă – prin modificarea radicală şi subită a orizonturilor paradigmatice. Fără a face mai mult caz decât e nevoie de teoria schimbărilor de paradigmă, cred că ea ne oferă sugestii utile pentru a desluşi dinamica ideilor şi ne permite, totodată, să înţelegem că noţiunea de „tranziţie” se potriveşte mult mai bine transformărilor de ordin cultural şi ideologic decât celor ale economiei şi vieţii politice. Spiritul public este modelat de pledoarii şi dezbateri ce răspund unor interogaţii persistente, prin dezvoltarea unor problematici dominante. Putem spune că am parcurs o tranziţie discursivă, odată ce constatăm că agendele culturale amorsate după prăbuşirea comunismului şi-au pierdut acuitatea, şi-au epuizat forţa de iradiere sau măcar şi-au alterat profund sensurile.

În sprijinul unui diagnostic de acest fel, trebuie să invocăm, pe deasupra, nu doar metamorfozele ideilor, ci şi pe cele ale funcţiei lor sociale, nu numai modificările suferite de tematici şi retorici, dar şi acelea prin care trec practicile de edificare a legitimităţii personale şi de grup. Confruntările ideologice se desfăşoară în cadrele unor topografii ale opţiunilor şi solidarităţilor publice, prin perpetuarea unor strategii ale polemicii. Modificarea lor are şi ea semnificaţia unui punct de inflexiune ce marchează consumarea unei etape a dezvoltării culturale. Am depăşit, oare, un asemenea prag?
Despre autor


Victor Rizescu
VICTOR RIZESCU (n. 1969) a studiat la Institutul Politehnic din Bucureşti până în 1991, după care a absolvit Facultatea de Istorie (1996) şi Facultatea de Filosofie (1997, fără a-şi mai susţine licenţa) la Universitatea din Bucureşti. M. A. (1997) şi doctorat (2003) în istorie la Central European University, Budapesta, unde a fost şi cercetător postdoctoral în 2006-2007. Stagii de studii la Oxford University (1997-1998, la nivel doctoral; 2004, la nivel postdoctoral). Bursier NEC în 2002-2003 şi NEC-POSDRU în 2011-2012.

Este lector (din 2004) la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, unde a predat din 1998, în română şi în engleză, următoarele cursuri: (1) "Istoria politică a României"; (2) "Istoria politică a Europei"; (3) "Gândire politică românească"; (4) "Gândire politică modernă în Europa de Est"; (5) "Naţionalism şi cetăţenie: perspective teoretice şi comparative"; (6) "Traiectorii ale modernizării: modele teoretice şi perspective est-europene"; (7) "Revoluţie şi conflict social în istorie". A beneficiat de sprijin din partea Civic Education Project (1998-1999) şi Higher Education Support Programme (prin programele AFP şi CRC, 2005-2006, 2007-2009). A predat şi ca asociat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost redactor-şef adjunct al revistei Cuvâtul în 2008-2009.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.017 sec