Tratat de publicitate imobiliara. Vol. I si Vol. II, editia a II-a revazuta si adaugita

Tratat de publicitate imobiliara. Vol. I si Vol. II, editia a II-a revazuta si adaugita
Preț: 140,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Data aparitiei: Martie 2011

Numar de pagini: Vol. I 540, Vol. II 800


Descriere:

Tratatul de faţă constituie prima analiză teoretică şi practică aprofundată a instituţiei publicităţii imobiliare şi, în special, a noilor reguli de carte funciară cuprinse în Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, republicată, cu modificările ulterioare.

Spre deosebire de vechile registre de transcripţiuni şi inscripţiuni imobiliare, ale căror funcţii sunt limitate, iar neajunsurile cauzate de inexistenţa unui sistem complet şi eficient de publicitate sunt evidente, sistemul de carte funciară asigură nu numai publicitatea integrală, dar şi eficacitatea juridică sporită, cvasicompletă, deoarece se bazează pe reguli fundamentale diferite, în special pe principiul relativităţii înscrierilor, principiul legalităţii şi principiul publicităţii materiale, adică principiul achizitiv de drepturi reale imobiliare în favoarea terţilor dobânditori cu titlu oneros şi care s-au întemeiat cu bună-credinţă pe cuprinsul cărţii funciare. Graţie acestor principii este garantată nu numai securitatea statică, dar şi securitatea dinamică a circuitului civil, iar creditul ipotecar imobiliar este salvat, fiind facilitat de existenţa unor evidenţe clare, precise şi uşor de verificat.

În sistemul actual înscrierile având ca obiect drepturile tabulare nu au efect translativ sau constitutiv de drepturi, însă această gravă lacună, precum şi alte deficienţe ale reglementării actuale au fost remediate de Noul Cod civil (Legea nr. 287/2009), care reaşează, pe baze noi, moderne, regimul de carte funciară, în acord cu tendinţele din dreptul comparat, dar şi cu exigenţele sporite ale principiului securităţii juridice.

Tratatul, distins cu două premii importante - Premiul "Andrei Rădulescu" al Academiei Române pe anul 2006 şi Premiul "Mihail Eliescu" pe anul 2006 al Uniunii Juriştilor din România şi a Societăţii Academice "Titu Maiorescu" -, se adresează deopotrivă teoreticienilor şi practicienilor, masteranzilor şi doctoranzilor, inclusiv studenţilor în drept care doresc să aprofundeze cunoştinţele de drept tabular şi să cunoască, în mod amănunţit, particularităţile regulilor de carte funciară.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.018 sec