Transilvania. vol. 10-11. NOUA GENERATIE ARDELEANA (vol 10); CEASUL SACALILOR (vol. 11)

Transilvania. vol. 10-11. NOUA GENERATIE ARDELEANA (vol 10); CEASUL SACALILOR (vol. 11)
Preț: 41,42 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 464
Format: 13x20
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Suntem insa cativa care inainte de orice am dorit, am asteptat acest lucru.
Anuma ca prin puterile sufletesti ale romanilor din Ardeal sa schimbam ceea ce de la inceputul vietii noastre publice ni s-a parut intolerabil in tara veche. Si intru acesta aveam in vedere doua calitati pe care ardelenii le aveau, trebuiau neaparat sa le aiba.
Intai, un simt national mai presus de orice. Pe noi ne puteau zapaci democratiile internationale, iluziile de fericire obsteasca peste deosebirile neamurilor. Pe dansii, care au indurat veacuri multe osanda fiintei lor de roman, astfel de ispite nu-i puteau rapi...
Al doilea, o darza democratie legala. popor de tarani si de preoti, deprinsi ca, in forma confesionala, sa hotarasca singuri despre ale lor, neinvatati cu favorurile corupatoare ale oficialitatii, ei vor da tarii unite simtul cetatenesc de care asa de mult are nevoie. Pe dansi nu-i va momi nimeni cu ambitii si nu-i va cumpara cu favoruri. Potrivnici revolutiei prin educatie, vor respinge cu scarba tirania din instinct. Alegerile la ei vor avea ceva din mandria romanilor de odinioara, despre care atata s-a vorbit prin acele locuri. Prin ei ceea ce a fost la noi forma va deveni o realitate: guvernul tarii prin tara.

Asteptam - si asteptam.

N. Iorga, Ce asteptam de la ardeleni, 5 octombrie 1921

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.051 sec