Transa extatica. Un ghid pentru incepatori

Transa extatica. Un ghid pentru incepatori
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 145
Format: 14,5x20,5

DESCRIERE

Transa extatica. Un ghid pentru incepatori - Nana Nauwald, Felicitas D. Goodman


…autoarea lucrarii de fata, Nana Nauwald este artista, vizionara, doctor docent in "Ritualuri ale perceptiei" si de asemenea experimenteaza si cerceteaza starile samanice de constiinta.

In viata Nanei Nauwald explorarea constiintei se ingemaneaza cu arta, ea fiind o artista consacrata pe plan international.

Nana este preocupata in general de sursele vechi de cunoastereale samanismului european. Din acesta cunoastere ancestrala si din cunoasterea primita de la triburile indigene ea cauta sa descopere noi cai de experimentare a naturii si constiintei.

Formele de constiinta extinsa din diferitele culturi exista inca din timpul primelor dovezi ale culturii umane, pe toate continentele planetei.

Pe cat de diferite sunt culturile, pe atat sunt de diferite metodele si tehnicile prin care se pot induce inmod deliberat starile de transa samanica.

Plantele psihoactive, posturile corporale, ritmurile, cantecul, mantrele, postul, dansul si tehnicile de respiratie reprezinta principalele cai de acces.

Tehnicile samanice de extindere a constiintei permit deplasarea filtrelor de perceptie, astfel incat nu putem oricand redeschide catre numeroasele lumi cu care nu avem contact in starea de constiinta obisnuita...


Fragment din carte:

Observatii despre masurarea activitatii cerebrale in timpul transei

…daca reducem starile constiente si inconstiente doar la rangul de activitati cerebrale, asa cum se intampla in neurostiinte, pierdem realitatea experientei in sine.

Continutul trairilor din starile subiective de constienta nu poate fi masurat sau vizualizat cu niciun EEG sau alta modalitate de transpunere in imagini.

Totusi, nimeni nu pune la indoiala existenta starilor de constienta extinsa.

Pe de alta parte, insa, diferitele tipuri de masuratori arata ca descrierile subiective ale experientelor pot fi conectate cu activitatea cerebrala.

EEg-urile au indicat clar ca in timpul transelor extatice se inregistreaza predominant unde Theta, desi pulsul sanguin este ridicat - un fenomen extraordinar deoarece undele Theta apar de obicei in timp ce adormim, atunci cand pulsul se linisteste. In timpul hipnozei s-au inregistrat in principal unde Alfa, iar in timpul unei meditatii profunde - unde Theta si Delta - desi pe fondul unui puls scazut.

Aceste masuratori au fost documentate in detaliu si publicate in versiunea germana a acestei carti. In literatura de specialitate din psihologie hipnoza si transa inca sunt echivalente, iar uneori se vorbeste chie despre o "transa hipnotica".

Masuratorile pe creier de pana acum au aratat, totusi, ca la fiecare dintre aceste metode se inregistreaza tipare diferite ale undelor cerebrale.

Totusi, de asemenea, sa subliniem ca diferitele unde cerebrale din hipnoza, meditatie si transa nu repezinta masuratori ale starilor de constienta, ci doar tin de acestea...

……………………

CUPRINS:

Cuvant inainte
Cuvant inainte al autoarei

Posturile corporale ritualicesi transa extatica
O cale vindecatoare de cunoastere

Care posturi corporale sunt posturi ritualice?
Cercetarea "posturilor corporale ritualice"

Un urs e doar un urs - sau e mai mult de atat?
Interpretarea transei

Indicatii pentru practicarea posturilor corporale ritualice
Sunetul vindecator al tobei si zuruitorii

Posturilor corporale ritualice
Istoric, ilustrare, descriere

Bibliografie


Autori: Nana Nauwald, Felicitas D. Goodman

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.040 sec