TRADIŢII. Tradiţii şi simboluri. Despre arieni şi limba sanscrită. Stema Moldovei. Cuvinte vechi

TRADIŢII. Tradiţii şi simboluri. Despre arieni şi limba sanscrită. Stema Moldovei. Cuvinte vechi
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 256
Categoria: Dezvaluiri

DESCRIERE

Simbolurile primordiale s-au pastrat nealterate in traditiile romanesti, chiar daca viata oraseneasca, influenta occidentala si istoria zbuciumata le-au ocultat semnificatia. Intalnirea cu marile culturi traditionale orientale, chineza, dar mai ales indiana, a permis reconstituirea firului vechii traditii romanesti.

In vechime, pornind de la orientarea dupa cele patru puncte cardinale, omul si-a imaginat Pamantul ca un patrat galben, culoarea campului, iar Cerul, ca o figura perfecta, un cerc albastru. In basmele romanesti, s-a pastrat expresia: „din cele patru colturi ale Pamantului…”

Patratul (Pamantul) poate fi inscris intr-un Cerc (Cerul) care-i depaseste suprafata; dar intre patrat si cerc se poate inscrie un octogon, care simbolizeaza o cale de la Pamant la Cer.

…chinezii au multiplicat pe Imparatul Galben din centru, adaugand cate un imparat pentru fiecare punct cardinal: negru pentru nord, rosu pentru sud, alb pentru vest si verde pentru est. A merge la Verde Imparat a insemnat a se duce spre Rasarit?

Negru Voda descindea din Negru Imparat si se numea astfel fiindca venea din Nordul legat de culoarea neagra?

…Densusianu arata ca in inscriptiile din timpul ocupatiei romane, Dacia era un alt nume al Gaeei…

Intrucat in limba romana aria inseamna o intindere de pamant, este probabil ca si numele arienilor sa fi insemnat la origine pamanteni si, numai cand ei au devenit stapani peste alte neamuri, li s-a atribuit intelesul de nobili.

Mai multe expresii, astazi banale, isi au originea in practici vechi.

…unii spun ca hora ar fi aparut din credinta oamenilor ca prinzandu-se de maini in cerc, figura perfecta, isi unesc emanatiile fluidice si isi sporesc puterile.

…este probabil ca expresia l-a luat Gaia a insemnat ca l-a inghitit Pamantul. Ulterior cand amintirea Gaeei se stergea, s-a inteles prin gaia o pasare – lumea duhurilor.

…in tratamentul prin masaj se spune ca in calcai sunt punctele care reflecta glandele sexuale. Cand luptatorii de arte martiale sunt loviti in regiunea glandelor sexuale, sar pe calcaie. Explica aceasta expresia: i s-au aprins calcaiele dupa…?

CUPRINS:

TRADITII SI SIMBOLURI
Simboluri arhaice
Muntele sfant
Simboluri sfinte
Obarsia unor traditii
Bibliografie

DESPRE ARIENI SI LIMBA SANSCRITA
Bibliografie

STEMA MOLDOVEI
Obarsia simbolului cap de bour
Capul de bour din Stema Moldovei
Bibliografie

CUVINTE VECHI
Evolutia limbilor
Cuvinte vechi
Perspective in studiul limbii romane
Bibliografie

ADAOS
Tribut prostiei
Inceputul carierei mele
Colegul meu
L-am intalnit pe Nicolae Miulescu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.027 sec