TIMUR LENK

Preț: 27,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 240
Format: 13x20
Categoria: Romane

DESCRIERE

Fascinant, misterios, înspăimântător, Timur Lenk este un personaj mitologic. Pictorii, sculptorii şi scriitorii au realizat portrete reale sau imaginare ale acestui cuceritor, iar în Uzbekistanul de astăzi este considerat erou naţional.

Timur Lenk (1336−1405) a ajuns la putere la vârsta de 40 de ani. Strateg de geniu, mânat de ambiţie, sprijinindu-se pe mitul lui Ginghis Han, şi-a întins imperiul în toată stepa Asiei. Armatele sale au răspândit groaza, atacurile erau nemiloase, victoriile fulgerătoare, iar cuceririle imense. Dar, în acelaşi timp, erau efemere — teritoriile au fost din nou pierdute.

Marcat de contradicţii, Timur Lenk, ultimul moştenitor al cavalerilor nomazi, a devenit sedentar, aşezându-se la Samarkand, oraş transformat în capitală. Deşi Timur Lenk era musulman, la banchetele care sărbătoreau victoriile sale de pe câmpul de luptă, băutura curgea gârlă. Mare amator de artă, era de o barbarie nemaiauzită faţă de cei învinşi. După chipul şi asemănarea lui, moştenirea timuridă este paradoxală. Deşi nu a mai rămas nimic din imperiul său, Timur Lenk şi-a construit un mit care continuă şi astăzi să existe şi care marchează modul de viaţă, arta şi religia unor popoare din Asia Centrală.


Despre autor


Arnaud Blin

Arnaud Blin este specialist în istoria conflictelor militare. Este autor, alături de Gérard Chaliand, al Dictionnaire de stratégie militaire, des origines à nos jours, (Perrin, 1998).

Lucrări de acela şi autor:

— La Terreur demasquée, entre discours et réalité, Le Cavalier Bleu, 2006.

— 1648, La Paix de Westphalie, ou la naissance de l’Europe politique moderne, Complexe, 2006.

— Le Terrorisme, Le Cavalier Bleu, 2005.

— Le Désarroi de la puissance, Lignes de Repères, 2004.

— Histoire du terrorisme, De l’Antiquité a Al - Qaida (cu G. Chaliand), Bayard, 2004.

— Iéna, octobre 1806, Perrin, 2003.

— Géopolitique de la paix démocratique, Descartes & Cie, 2001.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0210 sec