Teologie, hermeneutică şi transformare socială. Cazul Africii de Sud

Preț: 28,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 352
Format: 13,8x20,5

DESCRIERE

Colecţia transdisciplinară „Ştiinţă, Spiritualitate, Societate“ se adresează unui public larg, interesat de interacţiunea dintre ştiinţă, artă, literatură, spiritualitate, religie şi societate în secolul XXI.

Parcurgând studiile publicate de-a lungul mai multor ani şi selectate pentru a fi incluse în volumul de faţă, cititorii vor putea identifica atât motivul pentru care colegii din toată lumea din domeniile de speciali­zare ale lui Bernard Lategan îi respectă atât de mult contribuţia adusă la dezbaterile contemporane, cât şi motivul pentru care compatrioţii săi sud-africani din contexte socio-profesionale numeroase şi diverse îi respectă contribuţia la dezbaterile contemporane despre ce înseamnă să fii om şi despre viaţă, în general, în societăţi complexe şi dezbinate.
Prof. dr. Dirk J. Smit

Bernard Lategan este, de mai multe decenii, unul dintre cei mai respectaţi intelectuali de pe scena publică din Africa de Sud, atât în cercurile academice, cât şi în cele publice. A fost şi este în con­tinuare angajat, prin numeroase cărţi de studii şi eseuri, în hermeneutică şi în reflecţia despre interpretare în contextul specific al vieţii publice din Africa de Sud.
A urmat studii de limbi clasice, lingvistică, literatură şi teologie la mai multe universităţi din Africa de Sud şi din Europa, continent unde şi-a obţinut şi diploma de doctor — în Olanda. Între 1969 şi 1977 a fost profesor de Noul Testament la Universitatea din Cape Town, o instituţie care pe atunci se afla în prima linie a luptei împotriva apartheidului. Între 1978 şi 1991 a fost profesor de studii biblice la Universitatea din Stellenbosch, apoi, între 1991 şi 1996, a ocupat funcţia de decan al Facultăţii de Arte a aceleiaşi universităţi. Între 1997 şi 2000 a făcut parte din echipa managerială a universităţii, apoi a fondat Stellenbosch Institute for Advanced Study, un institut de cercetare care îşi propune să ajute întregul continent african prin intermediul studiilor inovatoare şi al erudiţiei. După ce a întemeiat institutul, Bernard Lategan a deţinut funcţia de director, în primul deceniu de existenţă al acestuia.
A fost, de-a lungul carierei, un savant de elită în domeniul hermeneuticii şi un specialist de prim rang în procesele concrete ale citirii — citirea textelor, inclusiv a textelor religioase de referinţă, citirea realităţii, a societăţii, a politicii, semnalarea crizelor, a pericolelor, a tendinţelor şi oportunităţilor. Rămâne în continuare un personaj de prim rang — deschizând imaginaţia contemporanilor spre lumea posibilului şi insuflând speranţa unui viitor comun posibil.
În 2007, colegi din toată lumea au contribuit la realizarea unui volum omagial în onoarea lui Bernard Lategan: The New Testament Interpreted (Editura Brill, Leiden, Olanda). În 2009, anul pensio­nării sale, Universitatea din Stellenbosch i-a acordat un titlu onorific de Doctor în Philosophy.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0118 sec