Taranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii in Romania (1949-1962)

Taranii sub asediu. Colectivizarea agriculturii in Romania (1949-1962)
Preț: 49,95 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-973-46-5671-4
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 488
Format: 16,5x23,5

DESCRIERE

Traducere de Justina Bandol    
 
Volum aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
 
In 1949, regimul comunist roman, aflat la inceputurile sale, a dezlantuit o intensa si brutala campanie de colectivizare a agriculturii, dupa modelul sovietic, intr-o tara cu un pronuntat profil agrar. Gail Kligman si Katherine Verdery analizeaza modul in care colectivizarea a zdruncinat din temelii viata rurala, transformind comunitatile satesti traditionale in organizatii birocratice fundamentate pe „lupta de clasa”. Faptul ca oameni slab pregatiti, dintre care multi nu erau convinsi de beneficiile colectivizarii, aplicau pedagogii si tehnologii importate din Uniunea Sovietica a avut drept consecinta acte de violenta greu de controlat chiar si de liderii partidului. Autoarele arata ca vastul proces de inginerie sociala nu a afectat doar proprietatile taranilor, ci a fost crucial pentru crearea partidului-stat, a mecanismelor de conducere si a „omului nou”. Avind ca surse documente de arhiva, istorii orale si date etnografice, Taranii sub asediu arunca o noua lumina asupra colectivizarii din Romania in epoca sovietica.
 
„E cel mai cuprinzator si mai patrunzator volum despre colectivizarea agriculturii in Romania. Autoarele analizeaza colectivizarea din toate unghiurile importante si ofera un cadru larg din care putem sa judecam cauzele colectivizarii si metodele folosite pentru aplicarea ei.” (Keith Hitchins)
 
„O extraordinara grija de a nu vedea Romania pausal, toata la gramada, ci de a o vedea cu toate nuantele ei regionale, ecologice sau de tip de economie din diversele subregiuni sociale.” (Bogdan Murgescu)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0547 sec