Taina filiatiei

Taina filiatiei
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2011
Pagini: 336
Categoria: Religie

DESCRIERE

In concepţia părintelui Ghelasie Gheorghe, filiaţia constituie o cheie de boltă a hermeneuticii creştine, şi este recunoscută ca o taină înrădăcinată în Hristos, Dumnezeu şi Om.

În acest sens, Omul nu reprezintă doar specia om, ci o realitate infinit mai generală, cu implicaţii foarte largi în înţelegerea noţiunii de om, cu privire la ce reprezintă ea în esenţă.

Astfel, definiţia omului porneşte de la Ipostasul divino-uman al lui Hristos, prin care Dumnezeu-Fiul şi-a asumat creaţia din interiorul universului creat ca Fiu al Omului, şi ca o punte de legătură atât între creat şi increat, cât şi între elementele şi nivelurile întregii existenţe, actuale şi posibile.

Omul fiind creat după chipul lui Dumnezeu, el însuşi urmează să fie „un centru şi un principiu al unităţii lumii”, o sinteză a naturii şi a spiritului înduhovnicit, cu alte cuvinte un microcosmos.

Toată creaţia Îl are în sine pe Hristos, prin urmare în micro- şi în macrostructurile ei îl are în sine pe om, ca un fel de numitor comun universal, ce face cu putinţă acel destin al naturii întru umanizare de care au vorbit sfinţii părinţi.
………………………….
Mesajul de fond al crestinismului pledeaza pentru o maternitate cosmica, duhovniceasca, nerestrangandu-se la cea de tip biologic, procreativ. Fecioara Maria o intruchipeaza pe mama uiversala, purificata de orice dorinta pur biologica de posesiune.

Citim din Evanghelie: „Iisus, vazandu-si mama si langa ea pe ucenicul pe care il iubea, a spus mamei sale: „Femeie, iata fiul tau”. Adevarata si eterna maternitate este universala si deplina….

CUPRINS:

1. LOGOSUL HRISTIC

Hristos, revelatia ultima
Logosul divin, fiinta lumii
Logosul prehristic
Fiinta creatiei
Actul creatiei
Hristos cel liturgic, creatia urcata in Dumnezeu
Rugaciunea in fata icoanei chipului lui Hristos
Glasurile tainice cosmice
Trairea vietii in Hristos

2. HRISTOS, TRUPUL LUMII SI AL VESNICIEI

Intre taine si descoperiri
Intrupare si re-incarnare
Fiul lui Dumnezeu, care se face trup
Re-nasterea este „Nasterea in Vesnicie”
Nastere fara moarte
Nunta nasterii in Vesnicie
Liturghia vesnicei intrupari si incorporari
Intalnirea de peste hotare

3. ISIHASM, Taina chipului Maicii Domnului

4. Icoana Chipului Maicii Domnului

5. Isihasm, taina sfintilor

6.Parintii, sacralitatea lumii

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.021 sec