Tăbliţele de argilă (Scrieri din Orientul Antic)

Tăbliţele de argilă (Scrieri din Orientul Antic)
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008
Pagini: 318
Format: 13x22
Categoria: Spiritualitate

DESCRIERE

Perspectiva mai largă a istoriei civilizaţiilor ne-a împins mult înapoi, şi dacă în secolul al XIX-lea se credea că literatura începe în lume cu Iliada şi Odiseea lui Homer sau cu scrierile sacre ebraice, astăzi ştim cu certitudine că textele literare egiptene şi sumeriene au fost redactate cu mult înainte şi în ele întâlnim o serie de prototipuri care prefigurează în chip surprinzător pe eroii greci din epopeile homerice.

Este sigur că textele literare ce ne-au parvenit din Orientul apropiat nu constituiau o literatură în sensul pe care-l acordăm noi azi acestui concept. Nu era vorba de texte care trebuiau să placă, să stârnească admiraţia, să provoace plânsul, ori râsul; toate aceste opere erau ritualuri, folosite fie în ceremonii magice, aşa cum este întreaga literatură ugaritică, fie în ritualuri sacerdotale, în temple. Ele se citeau în cadrul unor slujbe, în temple şi cel care le recepta era încă un homo religiosus, nu şi un homo aestheticus, că să folosim expresiile lui Soren Kierkegaard.

Cert este, cu privire la creaţiile literare, că textele scrise ce ne-au parvenit au fost precedate de o literatură orală; că multe din legendele, poemele, imnurile mesopotamiene au fost recitate mai întâi şi transmise prin viu grai. Proces care a putut dura secole de-a rândul şi se ştie că la multe popoare mari, cum au fost celţii sau traco-dacii, creaţiile literare rituale nu au fost niciodată aşternute în scris. Va fi existat poate o interdicţie rituală de a scrie asemenea creaţii ce aveau un caracter mai mult sau mai puţin tainic.

După ce a fost fixată în scris, literatura Orientului apropiat în general a căpătat posibilitatea de a se perfecţiona şi îmbogăţi considerabil.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.021 sec