Sum. Patruzeci de povesti de dincolo

Preț: 24,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 168
Format: 13x20

DESCRIERE

Sum. Patruzeci de povesti de dincolo - David Eagleman


…cărticica de faţă reuneşte diversele faţete ale acelui sum latinesc, „eu sunt“, ca ilustrare a posibilianismului (a nu se confunda cu posibilismul!, suntem avertizaţi), al cărui teoretician şi adept se declară David Eagleman: este vorba, în esenţă, despre explorarea posibilităţilor noi, ignorate până acum, şi despre atitudinea sceptică faţă de toate ideile luate de-a gata în legătură atât cu universul, cât şi cu mintea umană.

Sum este o operă de „filozoficţiune“, un mic „roman experimental“, ale cărui capitole imaginează scenarii perfect credibile de trecere, de sondare a nenumăratelor ipoteze privitoare la ceea ce se întâmplă după moarte.

Surprinde, într-un cuvânt, suma tuturor posibilităţilor care este necontenit viaţa. Fie ea şi de dincolo.

………………………

Fragment din carte:


…când mori, simţi că a avut loc o schimbare subtilă, însă totul arată aproximativ la fel. Te trezeşti şi te speli pe dinţi. Iţi săruţi nevasta şi copiii şi pleci la lucru. E mai puţin trafic ca de obicei. Restul clădirii în care locuieşti pare mai goală, ca şi cum lumea ar fi în vacanţă. Doar la birou e prezentă toată lumea, şi te salută cu toţii foarte călduros. Te simţi ciudat de popular. Indiferent cu cine te întâlneşti, e cineva cunoscut. La un moment dat, te loveşte că asa arată viata de dincolo: lumea este compusă doar din oamenii pe care i-ai cunoscut.

Este doar o mică fracţiune din populaţia globului - cam 0,00002 la sută -, dar ţie ţi se pare că e mult.

Rezultă că doar oamenii pe care ţi-i aminteşti sunt aici. Aşa că femeia cu care ai schimbat o privire în lift s-ar putea să fie inclusă sau nu. învăţătoarea din clasa a doua este aici, ca şi majoritatea colegilor.

Părinţii, verişorii şi toţi prietenii pe care i-ai avut de-a lungul vieţii. Toţi foştii iubiţi. Şeful, bunicile şi chelneriţa care ţi-a servit prânzul în fiecare zi. Cei cu care te-ai combinat şi cei cu care aproape te-ai combinat, cei după care ai tânjit. Este o ocazie fantastică să petreci de minune cu toate cele o mie de cunoştinţe ale tale, să reînnoieşti prietenii pierdute, să reiei legătura cu cei pe care i-ai dat uitării.

Abia după câteva săptămâni începi să te simţi stingher.

Te întrebi ce este diferit în timp ce hoinăreşti prin parcurile vaste şi liniştite împreună cu unul sau doi prieteni. Nici un străin nu ocupă băncile goale din parc. Nici o familie necunoscută nu aruncă firimituri de pâine la raţe şi nu te face să zâmbeşti cu râsul contagios.

Când ajungi în stradă, observi că nu mai e plină de oameni, clădirile nu mai sunt ticsite de muncitori, forfota oraşului nu se mai aude, spitalele nu mai funcţionează zi şi noapte, nu mai au pacienţi care să moară şi personalul lor nu mai e tot timpul pe fugă, trenurile nu mai şuieră noaptea cu pasageri înghesuiţi ca sardinele în drum spre casă. Foarte puţini străini.

Incepi să te gândeşti la toate lucrurile care nu-ţi sunt familiare. Iţi dai seama că nu ai ştiut niciodată cum se vulcanizează cauciucul când se repară o anvelopă. Iar acum atelierele de vulcanizare sunt goale.
………………………


CUPRINS:

Sum
Egalitaire
Cercul de prieteni
Decăderea speciilor

Gigantica
Mary
Figuranţii
Metamorfoza

Golul
Spirale
Proporţii
Adeziune

Angst
Oz
Marile Speranţe
Oglinzi

Eternitate
Denaturare
Distanţă
Hăţurile

Microbul
Dispariţia
Ignisfatuus
Stimulent

Comutatorul morţii
Bis
Prisma
Inefabil

Panteonul
Impuls
Cuantă
Conservare

Narcis
Grăuntele
Cimitirul Zeilor
Apostazie

Planul de execuţie
Subjonctiv
Căutarea
Inversarea


Autor: David Eagleman

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0158 sec