Sufletul neinlantuit. O calatorie dincolo de frontierele eului limitat

Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 236
Format: 13X20

Alertă stoc

*
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Sufletul neinlantuit. O calatorie dincolo de frontierele eului limitat - Michael A. Singer


…cum te-ai simţi dacă ai fi eliberat de orice limitare şi dacă te-ai putea dilata în afara hotarelor tale?

…ce poţi face zi de zi pentru a descoperi această pace şi această libertate interioară?

Sufletul neînlănţuit îţi oferă răspunsuri simple, profunde şi intuitive la aceste întrebări. Indiferent dacă este prima ta explorare a spaţiului interior sau dacă ţi-ai dedicat întreaga viaţă călătoriei spirituale, această carte te va ajuta să îţi transformi relaţia cu tine însuţi, dar şi lumea din jurul tău.

Sufletul neînlănţuit începe prin a-ţi explica relaţia pe care o ai cu gândurile şi cu emoţiile tale, ajutându-te să descoperi sursa şi fluctuaţiile energiei tale interioare.

În continuare, cartea îţi prezintă ce poţi face pentru a te elibera de gândurile, emoţiile şi tiparele energetice obişnuite, care îţi limitează conştiinţa. În final, ea îţi arată cu o claritate neobişnuită calea către o viaţă trăită într-o libertate deplină a fiinţei tale lăuntrice.

Fragmente din carte:


…dacă nu ai observat încă, în capul tău se derulează un dialog mental care nu încetează niciodată. El continuă la infinit. Nu te-ai întrebat niciodată cine este cel care vorbeşte? Cum ia el decizia de a rosti anumite cuvinte, şi nu altele? Cât de adevărat este ceea ce spune el? Cât de importante sunt cuvintele sale pentru tine?

Chiar dacă îţi spui în momentul de faţă: „Nu ştiu despre ce vorbeşti. Eu nu aud nicio voce în interiorul capului meu!” – cea care spune aceste cuvinte este chiar vocea despre care vorbim.

Dacă eşti un om inteligent, vei simţi nevoia să te distanţezi de această voce, să o examinezi şi să o cunoşti mai bine. Problema este că eşti prea apropiat de ea pentru a fi obiectiv. De aceea, trebuie să te distanţezi de ea şi să îi contempli monologul.

După cum poţi observa, vocea din interiorul capului tău joacă pe rând ambele roluri ale părţilor implicate în conversaţie. Singurul lucru care contează pentru ea este să continue să vorbească.

De ce tolerezi această voce căreia nu-i tace nicio clipă gura? Chiar şi atunci când ceea ce spune este plăcut şi reconfortant, ea te deranjează din lucrul tău, indiferent ce faci!

Dacă vei petrece mai mult timp observându-ţi această voce interioară, primul lucru pe care îl vei remarca va fi acela că ea nu tace niciodată. Dacă este lăsată în voia ei, ea continuă să vorbească la infinit.

Imaginează-ţi ce ai simţi dacă ai vedea pe cineva pe stradă vorbind întruna cu el însuşi. Fără doar şi poate, ţi s-ar părea bizar. Cel mai probabil te-ai gândi: „Dacă el este cel care vorbeşte şi tot el este cel care ascultă, înseamnă că ştie dinainte ce are de gând să spună. Atunci, ce rost are să vorbească cu el însuşi?”

Ei bine, acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte vocea din interiorul capului tău. De ce vorbeşte aceasta? La urma urmelor, tu eşti cel care vorbeşte şi tot tu eşti cel care ascultă. Iar când vocea se ceartă cu ea însăşi, cu cine se ceartă ea de fapt? Cine ar putea câştiga această ceartă? Întreaga poveste pare atât de confuză…

Dacă vei studia cu atenţie această voce, vei constata că ea încearcă întotdeauna să ajungă la un moment de echilibru în care să se simtă confortabil, fără prea mult succes însă. Dacă i se pare că schimbarea rolului în cadrul conversaţiei o va ajuta să se simtă mai bine, ea nu va ezita nicio clipă să facă acest lucru. Chiar dacă descoperă răspunsurile la întrebările pe care şi le pune, ea nu se linişteşte, ci îşi ajustează în permanenţă punctul de vedere şi continuă să comenteze.

Consideră vocea un simplu mecanism de exprimare vocală care te face să crezi că vorbeşti cu altcineva. Nu te mai gândi la ea; pur şi simplu observ-o. Indiferent ce spune, este acelaşi lucru. Nu contează dacă spune lucruri frumoase sau răutăcioase, vulgare sau spirituale.

Indiferent ce spune, ea rămâne aceeaşi voce efemeră din interiorul capului tău. De fapt, singura modalitate de a te distanţa de ea constă în a nu-i mai acorda importanţă, indiferent ce spune. Încetează să mai crezi că unele din lucrurile pe care le spune te reprezintă şi altele nu te reprezintă. Atât timp cât o auzi vorbind, cu siguranţă ceea ce spune nu te reprezintă. Nu eşti tu cel care spune acele lucruri. Tu eşti doar cel care le ascultă, cel care observă că vocea vorbeşte.

Nu există nimic mai important pentru creşterea spirituală ca înţelegerea faptului că tu nu eşti totuna cu vocea minţii tale. Tu eşti cel care ascultă această voce. Atât timp cât nu înţelegi acest lucru, vei continua să te întrebi mereu care din numeroasele lucruri pe care ţi le spune vocea te reprezintă.

Oamenii fac nenumărate schimbări încercând „să se descopere pe sine”. Ei încearcă să descopere astfel care dintre aceste voci diferite ale personalităţii lor îi reprezintă cu adevărat. Răspunsul este cât se poate de simplu: niciuna.

Dacă îţi vei contempla cu obiectivitate vocea interioară, vei constata că cea mai mare parte din lucrurile pe care le spune sunt lipsite de semnificaţie. Cu alte cuvinte, cea mai mare parte a dialogului mental este o simplă pierdere de timp şi de energie.


Apare astfel o întrebare interesantă: dacă cea mai mare parte a dialogului mental interior este inutilă, de ce există acesta? Răspunsul la această întrebare depinde de înţelegerea motivului pentru care spune ce spune vocea noastră interioară, într-un moment sau altul.

Spre exemplu, în anumite cazuri vocea mentală vorbeşte din acelaşi motiv pentru care un ceainic începe să şuiere: în interiorul tău se produce o acumulare de energie care simte nevoia să fie eliberată. Dacă îţi vei contempla cu atenţie mintea, vei constata că ori de câte ori în fiinţa ta se produce o acumulare de energie nervoasă, asociată cu teama sau cu dorinţele tale, vocea din interiorul capului tău devine extrem de activă.

Acest lucru este foarte uşor de constatat atunci când eşti furios pe cineva şi continui să te cerţi cu el în sinea ta. Priveşte cât de des îi repetă mintea ta ceea ce ţi-ai dori să îi spui, cu mult timp înainte de a avea şansa să o faci faţă în faţă. Atunci când energia se acumulează în interiorul tău, tu simţi nevoia să faci ceva cu ea.

Vocea din interiorul capului tău devine extrem de activă deoarece nu te simţi împăcat, iar dialogul interior îţi permite să te eliberezi de o parte din energia acumulată.

Pe de altă parte, poţi observa că vocea continuă să sporovăiască inclusiv în cazul în care nu eşti supărat pe nimeni.


Dacă vei analiza cu atenţie ce se întâmplă, vei constata că această povestire continuă (în sens narativ) a realităţii din faţa ta este menită să te facă să te simţi mai confortabil în raport cu lumea din jurul tău. La fel ca atunci când nu te afli pe scaunul şoferului, dar îţi imaginezi că tu eşti cel care conduce maşina, ea îţi dă impresia că ai un control mai mare asupra realităţii.

De fapt, îţi induce sentimentul că te afli într-o anumită relaţie cu ceea ce se întâmplă în faţa ta. De pildă, copacul nu mai este doar un copac oarecare, care nu are nimic de-a face cu tine, ci unul pe care l-ai văzut, l-ai etichetat şi l-ai descris.

Prin verbalizarea lui mentală, tu ai atras această experienţă directă a lumii înconjurătoare în universul gândurilor tale. Aici, el s-a integrat printre celelalte gânduri ale tale, inclusiv cele care alcătuiesc sistemul valorilor tale şi cele care descriu experienţele pe care le-ai trăit de-a lungul vremii.

Îţi propun să examinăm în continuare diferenţa dintre experienţa directă a lumii exterioare şi interacţiunile acesteia cu lumea ta mentală. Atunci când gândeşti, tu ai libertatea de a crea orice gânduri doreşti, iar cea care le exprimă este vocea minţii tale.

Tu eşti obişnuit să stai în fundalul minţii tale şi să creezi diferite gânduri, jonglând aşa cum doreşti cu ele. Această lume interioară pe care ţi-o creezi reprezintă un univers alternativ, aflat în întregime sub controlul tău.

Această manipulare mentală a experienţelor tale exterioare îţi permite să îţi creezi un tampon între tine şi realitatea brută. Tu vezi în fiecare moment miriade de detalii, dar nu apuci să narezi decât câteva dintre ele. Acestea sunt singurele care contează pentru tine.

Prin această manieră subtilă de pre-procesare, tu reuşeşti să îţi controlezi experienţa realităţii astfel încât aceasta să capete sens în mintea ta. Cu alte cuvinte, conştiinţa ta experimentează un model mental subiectiv al realităţii, nu realitatea propriu-zisă.

În esenţă, tu recreezi lumea exterioară în interiorul tău, iar apoi trăieşti în mintea ta. Ce s-ar întâmpla însă dacă te-ai decide să nu mai faci acest lucru, să nu mai narezi lumea exterioară, ci să o observi în mod conştient?

Te-ai simţi mai deschis, dar şi mai expus, căci nu poţi şti niciodată ce se va întâmplă în momentul următor, iar mintea ta este obişnuită să te ajute, prin procesarea experienţelor tale curente astfel încât să le integreze în perspectiva ta asupra trecutului şi în viziunea ta asupra viitorului. Acest proces te ajută să păstrezi o aparenţă de control asupra vieţii tale. Dacă mintea ta nu ar face acest lucru, te-ai simţi extrem de neconfortabil. Pentru cei mai mulţi dintre oameni, realitatea este pur şi simplu „prea reală”. De aceea, ei preferă să o tempereze cu ajutorul minţii lor.

Mintea ta vorbeşte tot timpul pentru că aceasta este sarcina pe care i-ai dat-o tu. Tu te foloseşti de ea ca de un mecanism de protecţie, ca de o formă de autoapărare. În ultimă instanţă, ea te face să te simţi mai în siguranţă.

Atât timp cât vei continua să-ţi doreşti acest lucru, vei fi forţat să te foloseşti de mintea ta ca de un tampon între tine şi viaţa reală, în loc să trăieşti efectiv această viaţă…

…dacă este folosită corect, vocea mentală care până acum a fost sursa tuturor grijilor, distragerilor şi nevrozelor tale poate deveni un instrument al adevăratei treziri spirituale. Dacă îl vei cunoaşte pe cel care supraveghează această voce, vei descoperi unul din cele mai mari mistere ale creaţiei…


CUPRINS:

Mulţumiri
Introducere

Partea I: Trezirea conştiinţei

1 – Vocea din interiorul capului tău

2 – Colegul de cameră din interiorul tău

3 – Cine eşti tu?

4 – Sinele lucid

Partea a II-a: Experimentarea energiei

5 – Energia infinită

6 – Secretele inimii spirituale

7 – Transcenderea tendinţei de a te închide

Partea a III-a: Eliberarea de sine

8 – Detaşează-te chiar acum sau suportă căderea

9 – Scoaterea ghimpelui interior

10 – Cum să furi libertate pentru sufletul tău

11 – Durerea – preţul libertăţii

Partea a IV-a: Transcenderea

12 – Dărâmarea zidurilor

13 – Mult dincolo de această lume

14 – Detaşarea de falsa soliditate

Partea a V-a: Trăirea vieţii de zi cu zi

15 – Calea fericirii necondiţionate

16 – Calea spirituală a non-rezistenţei

17 – Contemplarea morţii

18 – Secretul Căii de Mijloc

19 – Ochii plini de iubire ai lui Dumnezeu

Referinţe

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0202 sec