Strategii de supravietuire in istoria poporului roman

Strategii de supravietuire in istoria poporului roman
Preț: 46,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 352
Format: 13,5x20,5
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Strategii de supravietuire in istoria poporului roman

Cumintenia pamantului

Mircea Malita


Editia a II-a, revizuită si adaugita
Cuvant înainte de acad. Dan Berindei

O CARTE ESENŢIALĂ – O PLEDOARIE PENTRU ÎNCREDERE ÎN PUTERILE NOASTRE

Un lung moment negru, acumulare de crize, orizont închis... În termenii lui Mircea Maliţa, asta înseamnă că România se află sub o « pată ». Şi România a cunoscut destule pete în istoria ei. Dar petele vin şi trec. Unele sunt lungi, dureroase, par că i-au şters pe români de pe faţa pământului. şi, miracol !, românii reapar, se reformulează, se readaptează, continuă să alerge într-o cursă din care păreau să fi fost eliminaţi.
Se cheamă că au « supravieţuit ». Oare cum au făcut ? Cum de scot iarăşi capul după milenii de confruntări militare şi diplomatice, după atâtea întârzieri « civilizaţionale » şi atâta rezistenţă « culturală », cum de mai mişcă, striviţi între imperii ?
După mii de pagini citite şi poate tot atâtea ore de reflecţie, Mircea Maliţa expune în 350 de pagini strategii conştiente şi inconştiente de prezervare practicate în ţările române, modele vechi şi moderne de interpretare a reacţiilor şi a cămărilor în care se acumulează experienţa unui popor. Face portrete de eroi şi de înţelepţi, rescrie istoria naţională din perspectiva încercărilor dramatice de a dura în condiţii neprielnice. Analizează celebrele noastre atribute – cuminţenie, răbdare, viclenia celui mic în faţa celui mare etc. – şi celebrele noastre defecte – lene, hoţie, ticăloşie etc. – care îi apar

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.049 sec