ŞTIINŢA MINŢII un dialog între Est şi Vest

DESCRIERE

Care este relatia subtila dintre minte si corp? Ce pot învata oamenii de stiinta de azi din relatia cu maestrii buddhisti ai gândirii? Este posibil ca prin combinarea viziunii occidentale cu cea orientala sa putem ajunge la o noua întelegere a naturii mintii, a potentialului uman de dezvoltare, a posibilitatilor pentru obtinerea unei sanatati mentale si fizice?

Stiinta Mintii este un proiect bazat pe un dialog consistent si consecvent între personalitati academice de renume din domeniul stiintelor din Vest si Sfintia Sa Dalai Lama, ca reprezentant al stiintelor din Est.

Ceea ce reprezinta azi domeniul cel mai important al cercetarilor stiintifice este natura mintii, functionalitatea si efectele existentei mintii umane ca real motor al tuturor activitatilor omului. Natura legaturii dintre minte si corp este în ziua de azi cercetata dintr-o perspectiva noua, mult mai complexa, dând astfel nastere unor stiinte noi, nascute chiar la granita dintre „bio” si „logos”.

„E important sa întelegem faptul ca, atunci când vorbim despre minte, ne referim la o retea foarte complexa de evenimente si de stari mentale diferite. Prin intermediul proprietatilor introspective ale mintii, putem observa ce gânduri se afla în mintea noastra la un moment dat, ce obiecte detine mintea noastra, ce intentii avem si asa mai departe. Se poate spune ca aplicati diferite tipuri de factori mentali pentru a va examina mintea.
Atunci când vorbim despre minte, în contextul gândirii buddhiste, trebuie sa tinem seama ca aceasta nu e perceputa ca o entitate singulara si substantiala, ci drept o retea foarte complexa de evenimente cognitive si mentale intercorelate. S-ar putea afirma chiar ca numarul evenimentelor mentale este egal cu cel al obiectelor exterioare. Cu alte cuvinte, multitudinea evenimentelor mentale si cognitive corespunde unei multitudini egale de obiecte exterioare, care le servesc drept conditie cauzala si fundament fiziologic, precum organele de simt.”
Dalai Lama

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0248 sec