Societatile secrete

Societatile secrete
Preț: 24,40 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Anul publicării: 2007
Pagini: 128
Format: 15x23

DESCRIERE

Nu exista o problema care sa fi provocat controverse mai înflacarate decât studiul gruparilor calificate drept "societati secrete". Dupa cum se observa însa lesne, în toate timpurile cele mai diverse grupari au fost asimilate "societatilor secrete": populatii întregi, ca de exemplu evreii, au fost considerate ca actionând misterios din umbra; în acelasi mod, anumitor ordine religioase, cum ar fi iezuitii, li s-au atribuit tot felul de urzeli subterane...
Înainte de toate, trebuie sa remarcam ca nu toate gruparile care au încercat sa se sustraga atentiei au fost neaparat "societati secrete". Asa se face ca membrii anumitor organizatii, care erau departe de-a fi clandestine în vremuri normale, au fost siliti, în perioade de persecutie, sa formeze momentan grupuri prezentând unele analogii exterioare cu societatile "secrete". (Exemple: Biserica Catolica din Imperiul Roman; protestantii francezi dupa revocarea Edictului din Nantes...)
Pe de alta parte, toate organizatiile de tip oficial sau guvernamental, care sunt uneori considerate "societati secrete", ies din cadrul acestei carti: asa se face ca Inchizitia, cu prezenta ei de temut si nenumaratii sai spioni si afiliati nu constituia o societate secreta, desi activitatea unora dintre membrii ei a fost clandestina si misterioasa, în stilul unor politii celebre.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.014 sec