Secretele de familie

Preț: 32,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 128
Format: 13x20
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Secretele de familie. Cum se mostenesc traumele - Serge Tisseron

Câţi dintre părinţii ai căror copii au probleme nu s-ar mira aflând că acest lucru se datorează unui secret din familie, ascuns de două sau mai multe generaţii pentru a nu produce griji inutile descendenţilor?

Ce este un secret de familie?

Cum îl putem descoperi?

Ce probleme poate transmite?

Lucrarea de faţă explică într-un mod clar felul în care secretele de familie pot afecta mai multe generaţii şi, mai ales, cum să procedăm pentru a evita ca acestea să apese pe vieţile copiilor noştri.


Fragmente din carte


…înainte de toate, pentru a putea vorbi despre un secret, nu e de ajuns ca un anumit lucru să nu fie spus, pentru că oricum noi nu le spunem niciodată totul celorlalţi.

Un secret se formează de fiecare dată când ceva este ţinut ascuns şi când este interzis să afli despre ce ar putea fi vorba, ba chiar şi să te gândeşti că există ceva ascuns. Această definite exclude deci din sfera secretelor de familie intimitatea dintre părinţi, pe care ei, la rândul lor, o ascund copiilor - sau cel puţin aşa sperăm.

Asta deoarece, deşi copiii ignoră detaliile legate de viaţa sexuală a părinţilor lor, nu le este interzis să ştie că părinţii au o viaţă sexuală, ba chiar dimpotrivă! Un copil care este conştient că mama şi tatăl lui au momente de intimitate are un punct de plecare în formarea propriei lui intimităţi.

Din acelaşi motiv, un secret de familie nu are nimic în comun cu un tabu sau cu misterul. Nu e interzis să ştii că misterul şi tabuul există, ba chiar dimpotrivă, iar graniţele lor sunt trasate prin mituri şi ritualuri. In plus, nu există nicio ambivalenţă în ceea ce le priveşte: nimeni nu le contestă necesitatea, care este înscrisă în ordinea însăşi a lumii.

In sfârşit, acestor două elemente ale secretului - nespusul şi interdicţia de a şti - li se adaugă, în general, un al treilea: secretul de familie are legătură cu un eveniment dureros. Altminteri, un copil care observă un lucru despre care nimeni nu-i spune nimic, dar care i se pare mai degrabă pozitiv, nu va avea motive de nelinişte.

Paradoxul este că există situaţii în care evenimentul care-l nelinişteşte pe copil este de fapt un eveniment fericit, cum ar fi câştigarea unei sume mari de bani la loterie!

Unii câştigători ai „superpremiilor" - cele de câteva zeci de milioane de euro - îşi ascund câteodată câştigurile de anturajul lor, de familie, ba chiar şi de propriii lor copii. Aceşti fericiţi ai soartei preferă să-şi schimbe câtmai puţin posibil modul de viaţă, ca să nu se confrunte cu cererile de ajutor venite din partea apropriaţilor - şi a celor mai puţin apropiaţi - sau să se expună riscului ca progeniturile lor să renunţe la muncă ori la şcoală, convinşi că vor putea să trăiască dintr-o rentă.

Unii merg la lucru ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, îşi iau cel mult o maşină nouă şi lumea află de uriaşa avere pe care o deţin doar la moartea lor, când se citeşte testamentul. Dar între timp, copiii lor au avut deseori ocazia să observe schimbările de atitudine ale părinţilor, în viaţa de zi cu zi.

Fără să cheltuiască „prea mult", cheltuie dintr-odată altfel, vorbesc despre bogăţie în alţi termeni sau se referă la propria bătrâneţe în mod diferit. O mulţime de semne care intrigă şi câteodată tulbură. Unii copii devin brusc secretomani, zgârciţi sau cheltuitori peste măsură...

In ceea ce priveşte secretele de familie, este aşadar mai puţin important evenimentul declanşator decât felul în care este trăit. Am putea chiar să spunem că „secretele bune" sunt acelea care ne fac fericiţi, iar „secretele rele" - cele care ne fac nefericiţi sau ne stânjenesc, chiar dacă din punct de vedere obiectiv ele n-au legătură cu evenimente dramatice.

……………………..


CUPRINS:


Introducere

Capitolul 1 - Ce este un secret?

I. Cele trei condiţii ale apariţiei unui secret
II. Problematica transmiterii psihice
III. Trei greşeli care se fac de obicei în privinţa secretelor
IV. Introiecţie şi asimilare psihică
V. Secrete, infiltrări şi ricoşeuri

Capitolul 2 - Infiltrările Secretului

I. Când trecutul şi prezentul se amestecă
II. Comportamentele ciudate
III. Emoţiile dezadaptative
IV. O tradiţie familială neobişnuită
V. Cuvinte interzise sau încărcate de pasiune
VI. Un scenariu
VII. Cărţile pentru copii
VIII. Reacţiile de neînţeles faţă de anumite imagini

Capitolul 3 - Ricoşeurile Secretului

I. Puterea imitaţiei
II. Reproducerea modalităţilor privilegiate de ataşament
III. Probleme de învăţare
IV. Simptomele somatice
V. Comportamentele enigmatice
VI. Vinovăţia
VII. Conformismul
VIII. Ruşinea
IX. Indicibil, nenumibil, negândibil

Capitolul 4 - înnoiri teoretice

I. Abordarea sistemică
II. Impactul traumei
III. înnoirile teoretice din psihanaliză
IV. Rolul realităţii sociale

Capitolul 5 - Cripte şi fantome psihice. O istorie socială

I. Omniprezenţa fantomelor
II. Cripte şi fantome
III. Tăcerea criptei
IV. Fantoma care îl bântuia pe Herge
V. Fantoma nazismului
VI. Când un monument păstrează un Secret

Capitolul 6 - Cum să te reconstruieşti, pornind de la Secrete

I. „Nu e vina ta"
II. De la ce vârstă să le vorbim?
III. „Ce mi se ascunde?"
IV. Ruşinea şi Secretele
V. Secretul din instituţiile medico-sociale
VI. Rolul legiuitorului

Concluzii
Cele trei generaţii ale Secretului
Cum să vorbeşti
Cum modifică internetul secretele
O luptă niciodată încheiată

Bibliografie


An aparitie: 2014

Format: 13x20

Nr. pagini: 128


Autor: Serge Tisseron

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0162 sec