Scoala vietii

Scoala vietii
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
ISBN: 978-606-8637-54-9
Anul publicării: 2015
Pagini: 238

DESCRIERE

Scoala vietii - Jim Rogers

Jim Rogers ne poartă printre momentele esenţiale din viaţa sa, începând cu perioada de studii la Yale şi la Oxford – unde, în ciuda faptului că nu avea banii necesari pentru a-şi cumpăra pantofii potriviţi, a fost cârmaciul echipei de canotaj şi a contribuit la obţinerea victoriei în cursa tradiţională dintre Cambridge şi Oxford, precum şi în Cupa Tamisiei, ocazie cu care a intrat pentru prima oară în Cartea Recordurilor (în total, deţine trei astfel de recorduri) – până la debutul năucitor pe Wall Street şi anii în care a participat la conducerea celui mai rentabil fond speculativ de pe Wall Street, Quantum Fund.

Ca urmare a succesului extraordinar pe care l-a înregistrat cu Quantum Fund, Rogers a reuşit să-şi împlinească visul de a renunţa la muncă la vârsta de 37 de ani. De atunci a predat cursuri de finanţe la Universitatea Columbia, a participat la emisiuni de televiziune, a călătorit de două ori în jurul lumii (o dată cu motocicleta, altă dată cu maşina) pentru a vedea cu ochii lui cum revoluţiile din Chile vor afecta preţul cafelei în Seattle sau cum deficitul de cupru din Africa produce pene de curent în Ohio.

Pe parcursul cărţii sale, Rogers oferă observaţii surprinzătoare privind mersul lumii – şi tendinţele pe care le întrevede în viitor. El a avertizat în numeroase rânduri cu privire la pericolele economice care ameninţă lumea de astăzi. Printre previziunile pe care le face în cartea sa şi care şi-au găsit recent confirmarea se află şi cea privind şocul francului elveţian. Rogers explică de ce Asia va fi forţa economică dominantă în secolul XXI – şi de ce el şi soţia lui, împreună cu cele două fiice ale lor, s-au mutat la Singapore ca să-şi pregătească familia pentru schimbările ce vor urma.

Rogers explică de ce America şi Uniunea Europeană sunt în profund declin şi ce ar trebui să facem ca să redresăm economia şi societatea. Epoca Wall Street-ului, susţine Rogers, când industria financiară determina 25% din creşterea economică a Americii, a luat sfârşit. Economia de mâine va fi determinată de către cei care produc diverse lucruri – mâncare, energie, bunuri, consumabile.

Şcoala vieţii este o carte antrenantă, în care Jim Rogers demonstrează nu numai o cunoaştere remarcabilă a lumii finanţelor, ci şi un talent înnăscut de povestitor (printre altele, pasajul în care descrie aventurile sale la Woodstock este de-a dreptul savuros).

Născut în 1942, în Demopolis, Alabama, legendarul investitor Jim Rogers a avut prima slujbă la vârsta de cinci ani, strângând sticlele goale de pe stadioane, după meciurile de baseball. Mai târziu a obţinut o bursă la Yale, unde a fost cârmaci al echipei de canotaj. Ulterior, a urmat cursurile Colegiului Balliol din Oxford. După efectuarea stagiului militar, a început să lucreze pe Wall Street. Este co-fondator al Quantum Fund, în parteneriat cu George Soros, dar ulterior vederile celor doi nu au mai coincis şi au decis să-şi separe drumurile.

În următorii zece ani, Rogers a făcut avere şi şi-a consolidat reputaţia de investitor pe Wall Street. La 37 de ani a decis să renunţe la serviciul de zi cu zi, dar a continuat să fie deosebit de activ. Pe lângă administrarea propriului portofoliu, a fost profesor de finanţe la Şcoala de Afaceri a Universităţii Columbia şi a făcut o călătorie în jurul lumii, pe motocicletă, parcurgând peste 160 000 de kilometri, pe şase continente, şi intrând, cu această expediţie, în Cartea Recordurilor. Fascinanta călătorie a făcut obiectul primei sale cărţi, Investment Biker (Motociclistul investitor).

Au urmat alte titluri de succes: Hot Commodities: How Anyone Can Invest Profitably in the World’s Best Market (Mărfuri la mare căutare: Cum să investeşti profitabil în cea mai bună piaţă din lume), Adventure Capitalist: The Ultimate Road Trip (Capitalistul aventurier: Călătoria supremă), A Bull in China: Investing Profitably in the World’s Greatest Market (Un taur în China: Investind profitabil în cea mai mare piaţă din lume), A Gift to My Children: A Father’s Lessons for Life and Investing (Un dar pentru copiii mei: Lecţiile de viaţă şi investiţii ale unui tată).

În perioada 1999–2002 a întreprins o a doua călătorie de amploare (Aventura Mileniului), de data aceasta cu maşina, împreună cu soţia sa, Paige. Au străbătut 245 000 de kilometri, în 16 ţări, ceea ce i-a adus lui Rogers un nou record Guiness. În 2007, Rogers şi-a vândut reşedinţa din New York şi s-a mutat, cu soţia şi cele două fiice ale sale, în Singapore, atât pentru că pieţele asiatice oferă posibilităţi de investiţii mai bune, cât şi pentru că şi-a dorit ca fetele sale să înveţe să vorbească fluent chineza mandarină. În prezent, mărturiseşte că nu ar mai trăi niciodată la New York.

De-a lungul timpului a acuzat de nenumărate ori autorităţile de proasta gestiune a economiei şi a avertizat cu privire la pericolele care planează asupra pieţelor financiare. Printre previziunile pe care le face în cea mai recentă carte a sa, Street Smarts (Şcoala Vieţii) şi care şi-au găsit recent confirmarea se află şi cea privind şocul francului elveţian, ca urmare a intervenţiei nefaste a Băncii Naţionale a Elveţiei.

CUPRINS:

1 portret al investitorului în tinereţe

2 Inocent în strâinatate

3 Pe cont propriu

4 Cum sâ învingi piaţa în scădere

5 Motociclistul investitor

6 Ascensiunea mărfurilor

7 Acasa, pe fluviul Hudson

8 Cea mai mare naţiune datornica din istorie

9 „Capitalismul fara faliment este asemenea creştinismului fara iad"

10 Calatorie spre Est

11 Naţiuni de imigranţi

12 Tărâmul celor liberi?

13 Criza banilor de hârtie

14 Nimeni nu a anulat vreodata legile cererii şi ofertei

15 Soarele rasare de la Est

16 Distrugerea creativâ

Mulţumiri

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.044 sec