Românii. 1774–1866

Românii. 1774–1866
Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Ediția: a III-a
Pagini: 408
Format: 14,5x20,5
Categoria: Istorie

DESCRIERE

„Keith Hitchins a zugrăvit o frescă minuţioasă, realizînd o operă academică de cel mai înalt nivel. Prin ideile limpezi, naraţiunea alertă şi bibliografia fără cusur, el ne oferă o lucrare de referinţă despre istoria României şi a românilor." (American Historical Review)

În aproape o sută de ani, românii au trecut de la o societate medievală, de tip agrar, la o societate modernă, marcată, din punct de vedere economic, politic şi social, de valorile vieţii urbane şi ale erei industriale. Mentalităţile s-au schimbat spectaculos, iar influenţele orientale au pălit în favoarea celor occidentale. În prim-planul acestei istorii şi-au făcut apariţia oamenii politici şi de cultură, creatori de instituţii moderne, purtători de idei şi exponenţi ai unor curente aproape sincrone cu cele occidentale.
Românii. 1774–1866 este rodul unui stăruitor interes pentru istoria modernă a românilor, pe care Keith Hitchins, profesor la University of Illinois, a început s-o cerceteze încă de prin anii 1960. Este şi sinteza firească a unui şir impresionant de studii şi articole dedicate problemei româneşti pe care autorul, spre deosebire de colegii săi români, le-a elaborat liber de orice constrîngere ideologică, şi, ca excelent cunoscător al limbii române, valorificînd izvoarele româneşti şi literatura de specialitate de primă mână.
Punctul de pornire al investigaţiei sale este Tratatul ruso-turc de la Kuciuk-Kainargi, din 1774, iar punctul terminus este sfîrşitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, în 1866. Între aceste două repere cronologice se întinde perioada pe care Keith Hitchins o consideră, fără excese interpretative, ci cu echilibru, precizie şi rigoare, prima etapă de formare a naţiunii române moderne.


Profesor de istorie la University of Illinois (Urbana-Champaign), Keith Hitchins s-a specializat in studiul Europei de Sud-Est (in special Romania si Ungaria) si Asiei Centrale. Intre lucrarile sale publicate se numara The Idea of Nation: The Romanians of Transylvania 1691–1849 (1988), Rumania, 1866–1947 (1994), The Romanians, 1774-1866 (1996).

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.049 sec