România 2011. Starea economică în malaxorul crizei

România 2011. Starea economică în malaxorul crizei
Preț: 110,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 648
Format: 17x24
Categoria: Economie

DESCRIERE

România 2011. Starea economică în malaxorul crizei
A paisprezecea apariţie editorială anuală, în seria publicată de Editura Economică începând cu anul 1999, analizează evoluţia situaţiei economice a României până în octombrie 2011 care s-a depreciat pe fondul adâncirii crizei economico-financiare pe plan mondial, cu efecte devastatoare şi în ţara noastră.

Am sugerat foarte clar, încă din 2006, iminenta atingere violentă a economiei României de efectele crizei mondiale, neexistând nici o posibilitate de evitare şi nici măcar de diminuare. Din nefericire pentru starea economiei româneşti, criza s-a suprapus pe o situaţie internă particulară de instabilitate politică şi morală, care a bulversat întreaga evoluţie social-economică. Din anul 2008, când au apărut primii germeni de intrare a României în recesiune economică, am încercat, fără succes, să identific un plan de măsuri anticriză, am urmărit să cuantific efectele programului de guvernare, bazat pe măsuri pro-active mai ales în perioada 2009-2011, dar nu m-am dumirit, ci am devenit şi mai sceptic în ceea ce priveşte posibilitatea de identificare a unei strategii româneşti de stopare a efectelor foarte violente ale crizei şi de ieşire din acest malaxor, care macină fără oprire economia României, una şi aşa marcată de adâncirea dezechilibrelor macroeconomice.

Am zis despre 2009, că este anul ce nu se mai poate repeta. Această apreciere avea în vedere costul unei campanii prezidenţiale fără precedent, în care, pentru atingerea scopului urmărit, s-au legiferat, fără fundament economico-financiar, creşteri de pensii şi salarii, oprindu-se aproape total investiţiile. Această nouă stare de lucruri a bulversat scena politică şi a propulsat stilul de „guvernare fără program” şi ajustare bugetară după „interese mărunte” şi nu după nevoia de a stopa, pe cât posibil, efectele crizei. Perioada 2009-2011 are ca trăsătură principală, în strategia economico-financiară, „confuzia aparentă” suprapusă „intereselor ascunse de grup”. Personal, nu am încetat să militez pentru nevoia de a adopta măsuri proactive, care cu siguranţă ne vor scoate din criză sau măcar vor atenua efectele dezastruoase ale crizei globale.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.042 sec