Raspunderea juridica. Relatia dintre raspunderea civila delictuala si raspunderea penala

Raspunderea juridica. Relatia dintre raspunderea civila delictuala si raspunderea penala
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2011
Pagini: 516
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Data aparitiei: Iulie 2011


Descriere:

Lucrarea "Răspunderea juridică" abordează, din perspectivă pluridisci-plinară, tendinţele evoluţiei răspunderii juridice - chestiune esenţială a teoriei dreptului.

Lucrarea se concentrează asupra conceptului răspunderii în drept, cu specială privire asupra raportului dintre răspunderea civilă delictuală şi răspunderea penală, surprinzând atât aspectele dreptului material cât şi pe cele de drept procedural.

În acest dificil demers teoretic, autoarea porneşte de la semnificaţia conceptelor de responsabilitate şi răspundere în filozofie, sociologie şi drept. În plan instituţional, răspunderea, de cele mai multe ori, implică intenţia. O abordare din perspectivă ontologică, determină însă diluarea încărcăturii juridice a conceptului aducându-l mai aproape de ceea ce filozoful german Hans Jonas numeşte "principiu responsa-bilitate," propunând o reformulare a eticii în jurul ideii centrale de responsabilitate.

Înţelegerea fenomenului responsabilităţii este plasată şi în planul funcţionalităţii valorilor juridice în societate. În fond, într-o perioadă ca aceasta, caracterizată printr-o tendinţă, uneori greu de decelat, de emancipare socială şi culturală, această funcţionalitate valorică se prezintă ca fiind o problemă cardinală a contemporaneităţii.

Caracterul de noutate al lucrării "Răspunderea juridică" constă, în esenţă, atât în prospectarea tendinţelor de evoluţie a răspunderii, în condiţiile în care, datorită creşterii complexităţii relaţiilor inter şi intra sociale, se amplifică riscurile, cât şi abordarea, în temeiul unei metodologii noi, a relaţiei dintre două forme de răspundere juridică, în legătură cu care în ultimii 200 de ani s-au făcut aprecieri dintre cele mai diferite.

Prof. univ. dr. Nicolae Popa

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Carti Diverse - Cele mai comentate cărți

Created in 0.025 sec