Psihoterapia tulburarilor emotionale

Psihoterapia tulburarilor emotionale
Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 385
Format: 14x20

DESCRIERE

Psihoterapia tulburarilor emotionale - Irina Holdevici, Barbara Craciun


Terapia prin acceptare şi angajament In tratamentul depresiei

Acest model terapeutic al psihoterapiei acceptării şi angajamentului (ACT — Acceptance and Commitment Therapy) a fost utilizat în terapia depresiilor de către Kirk Strosahl şi Patricia Robinson în 2008.

Autorii subliniază faptul că depresia reprezintă o problemă de sănătate foarte răspândită în societatea contemporană. Opinia majorităţii specialiştilor, dar şi a oamenilor obişnuiţi este că depresia reprezintă o stare anormală, o boală psihică ce are baze biologice şi care trebuie depăşită cu ajutorul tratamentului.

Se spune, de asemenea, că pentru a-ţi pune existenţa sub control ca persoană suferindă trebuie mai întâi să te vindeci de depresie, utilizând medicamentele antidepresive prescrise de medic.

Autorii menţionaţi (Robinson şi Strosahl, 2008) propun o altă perspectivă asupra depresiei, considerând-o rezultatul unui dezechilibra în anumite sectoare ale existenţei.

Conform acestei conceptii depresia nu este un accident ce apare brusc la un individ care duce o viaţă sănătoasă, bogată şi plină de sens, ci reprezintă consecinţa a ceea ce facem cu viaţa noastră.

Mai exact, depresia vine să ne spună că a sosit momentul să analizăm şi să abordăm toate aspectele existenţei care nu se află în echilibru.

Desigur, acest mesaj nu este identic pentru toţi subiecţii, dar în general este posibil ca subiectul depresiv să se depărteze de acele aspecte ale existenţei pe care le valorizează cel mai mult

Multe persoane afectate de depresie consideră că această afecţiune le determină să se retragă din activităţile cotidiene, avand astfel drept obiectiv să elimine mai întâi depresia pentru a-şi trăi viaţa.

Din păcate însă, acest gen de abordare nu dă rezultatele scontate. In mod paradoxal, toate încercările de a elimina depresia depănând gândurile negative, amintirile sau stările afective disfuncţionale nu fac decât să întărească depresia, deoarece clientul „macină" astfel de gânduri, stări afective şi amintiri care au ca efect accentuarea tulburării şi limitarea activităţilor utile sau agreabile.

Robinson şi Strosahl (2008, p. 3) sunt de părere că majoritatea oamenilor îşi doresc aceleaşi lucruri în viaţă: o stare de sănătate bună, relaţii calde şi pline de afecţiune cu cei dragi, o activitate profesională atractivă şi bine remunerată, precum şi activităţi recreative şi spirituale care să le îmbogăţească existenţa.

Acest mod de viaţă este considerat de autorii menţionaţi „existenţa vitală" în cadrul căreia subiectul trăieşte din plin atât experienţe nedorite, cât şi pe cele dorite, şi întreprinzând acele acţiuni care reprezintă o valoare pentru el.

Autorii propun o serie de metode cu scopul de a-i ajuta pe subiecţi să definească modul în care doresc să se desfăşoare existenţa lor, să accepte provocările, suişurile şi coborâşurile inevitabile pe care le oferă existenţa şi să rămână permanent centraţi pe obiectivul ales.

Modelul terapeutic ACT (Acceptance and Commitment Therapy) îşi are rădăcinile în psihoterapia cognitiv-comportamentală a aniloi 1980 şi a avut ca obiectiv iniţial studierea rolului exprimărilor verbale şi a gândurilor asupra suferinţei psihice şi fizice.

Acest gen de intervenţie a fost aplicat în diverse situaţii, cum ar fi tratamentul durerilor cronice, al anxietăţii sau abandonarea fumatului...


CUPRINS:

Introducere

I Meditaţia bazată pe conştientizare şi hipnoterapia

II Modelul de reducere a stresului prin intervenţii cognitiv-comportamentale şi meditaţie bazată pe conştientizare

III Intervenţii psihoterapeutice în tulburările depresive

IV Terapia prin acceptare şi angajament în tratamentul depresiei

V Psihoterapia tulburărilor anxioase

VI Strategii terapeutice complexe de optimizare a calităţii vieţii

VII Abordări terapeutice în cazul tulburărilor de somn

VIII Intervenţii psihoterapeutice în tendinţa de amânare

Bibliografie selectivă

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0140 sec