Psihologia femeii

Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 320
Categoria: Psihologie

DESCRIERE

Tendinţele masculine se exprimă prin atitudinea dominatoare a femeii şi prin dorinţa sa de a avea un control absolut asupra copiilor. Ori femeia se poate teme de acest lucru, fiind, astfel, prea indulgentă cu ei. Se poate manifesta una dintre cele două extreme. Fie îşi bagă fără încetare nasul în treburile copilului, fie se teme de tendinţele sadice implicate, rămânând pasivă, neîndrăznind să intervină. Resentimentul împotriva rolului feminin transpare din învăţăturile date copiilor, potrivit cărora bărbaţii sunt brute şi femeile sunt creaturi suferinde, rolul feminin este demn de dispreţ şi de milă, menstruaţia este o boală („blestem") şi actul sexual, un sacrificiu pe altarul dorinţelor soţului. Aceste mame vor fi intolerante faţă de orice manifestare sexuală, în special din partea fiicelor, dar, foarte frecvent, şi din partea fiilor.
Karen Horney

Pentru Freud psihologia femeii reprezenta un „continent întunecat". Una dintre primele psihanaliste care au contribuit la explorarea acestui domeniu a fost Karen Horney. Ea pune accent asupra elementelor caracteristice feminităţii, ignorate de predecesorii săi care încercaseră să formuleze o teorie a psihologiei femeii urmând modelul masculin. Astfel vaginul, sarcina şi maternitatea redobândesc un rol important în tabloul psihologiei feminine conturat de Karen Horney în lucrările cuprinse în acest volum. Ilustrându-şi ideile cu numeroase exemple, autoarea abordează teme importante cum sunt: conflictele inconştiente ale femeii legate de dorinţa de a avea un copil, predispoziţia poligamă a bărbaţilor, neînţelegerile dintre sexe, complexul de masculinitate al femeilor, frigiditatea, diferenţele dintre persoana sănătoasă şi cea nevrotică. Scrisă într-un limbaj accesibil, dintr-o perspectivă feminină dar nu feministă, cartea se adresează tuturor celor interesaţi de înţelegerea femeilor.

Scindarea componentei senzuale de cea romantică în viaţa amoroasă, pe care o întâlnim doar ocazional la femei, pare a fi tot atât de frecventă la bărbaţii educaţi ca frigiditatea în cazul femeilor. Astfel, pe de o parte, bărbatul îşi caută partenera de viaţă şi prietena apropiată spiritual, dar faţă de care senzualitatea sa este inhibată şi din partea căreia, în adâncul sufletului, aşteaptă să i se răspundă cu aceeaşi atitudine. Efectul asupra femeii este clar; poate duce foarte uşor la frigiditate, chiar dacă inhibiţiile pe care le-a adus cu sine din procesul propriei dezvoltări nu sunt insurmontabile. Pe de altă parte, un astfel de bărbat va căuta o femeie cu care poate avea numai relaţii sexuale, o tendinţă care se manifestă cel mai clar în relaţiile sale cu prostituatele. Ecoul acestei atitudini asupra femeii va duce şi el la frigiditate. De vreme ce, în cazul femeii, viaţa emoţională este, de regulă, mult mai îndeaproape şi constant asociată cu sexualitatea, ea nu se poate dărui complet atunci când nu iubeşte sau nu este iubită.
Karen Horney

Karen Horney (1885—) s-a născut la Hamburg, în Germania şi a studiat medicina la Universitatea din Berlin. Medic psihiatru şi psihanalist a predat la Institutul Psihanalitic din Berlin şi la Institutului Psihanalitic din Chicago şi Institutului Psihanalitic din New York. Împreună cu Alfred Adler a fondat curentul neo-freudian. Printre lucrările sale se numără Personalitatea nevrotică a epocii noastre, Noi direcţii în psihanaliză, Autoanaliza.

Cuprins:

Introducere
Mulţumiri

Despre originea complexului de castrare la femei

Fuga din feminitate
Complexul masculinităţii la femei, din perspectiva bărbaţilor şi a femeilor

Feminitate inhibată
O contribuţie psihanalitică la problema frigidităţii

Problema idealului monogamiei

Tensiunea premenstruală

Neîncrederea dintre sexe

Chestiunea căsniciei

Spaima de femeie
Note despre diferenţa specifică dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte spaima faţă de sexul opus

Negarea vaginului
O contribuţie la problema angoaselor genitale specifice femeilor

Factori psihogeni în tulburările feminine funcţionale
Conflicte materne

Supraevaluarea iubirii
Un studiu asupra unui tip feminin comun în zilele noastre

Problema masochismului feminin

Modificări de personalitate la adolescente

Nevoia nevrotică de iubire



Titlul original: Feminine Psychology
Publicată de: W. W. Norton & Company, Inc.
Limba originală: engleză
Traducere de: Sofia Manuela Nicolae
Anul apariţiei: 2012

Nr. de pagini: 320

ISBN: 978-973-707-668-7

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0336 sec