Principiile procedurii judiciare. In reglementarea actuala si in noile coduri de procedura

Principiile procedurii judiciare. In reglementarea actuala si in noile coduri de procedura
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2011
Pagini: 224
Categoria: Carti Diverse

DESCRIERE

Pornind de la ideea că procedura judiciară are ca obiect atât organizarea instanţelor judecătoreşti, cât şi modul de exercitare a acţiunilor în faţa instanţelor judecătoreşti, lucrarea de faţă îşi ordonează informaţia pe două paliere de tratare. Astfel, sunt aduse în atenţie atât principiile care cârmuiesc organizarea judiciară în România, cât şi principiile care configurează funcţi-onarea propriu-zisă a celor două proceduri de judecată, civilă şi penală.

Fără a se declara un veritabil exerciţiu de comparaţie, lucrarea antrenează, pe lângă planul reglementării actuale a materiei şi pe acela propus de Noile Coduri

de procedură, texte cu preocupare sporită pentru subiect. Linia generală şi comună a noilor reglementări trebuie găsită în intenţia de a oferi justiţiei din România o procedură judiciară eficace, rapidă, responsabilă, exigenţe proclamate adesea şi în literatura noastră mai veche, confirmare dată prin chiar setul de principii cu care debutează fiecare dintre cele două aşezăminte normative.

Şi pentru că procedura este forma pe care o dă legea dreptului substanţial, o nouă procedură judiciară, configurată în lumina principiilor, este răspunsul la ceea ce Noile Coduri - civil şi penal - consacră în textele lor.

Indiferent de natura procedurii de aplicat şi de reglementarea juridică în analiză, între ideile de bază ale cercetării de faţă una este dominantă - principiile procedurii judiciare nu trebuie tratate şi înţelese ca entităţi separate. Pe drept cuvânt, ele se constituie într-un adevărat sistem, antrenarea lor presupunând interdependenţă şi condiţionare, aşa încât, fiecare capătă expresie deplină doar prin raportare la celelalte. În egală măsură, încălcarea, ignorarea sau nesocotirea unuia dintre acestea riscă să compromită întregul şi, implicit, să vatăme calitatea actului de justiţie.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.023 sec