Principalele curente ale marxismului. Vârsta de aur de Leszek Kołakowski **

Preț: 80,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-0882-2
Editura:
Anul publicării: 2021
Ediția: a II-a
Pagini: 544
Format: 15x23

DESCRIERE

 

Autor laureat al:

Premiului „Erasmus“ (1983)

Premiului „Thomas Jefferson“ (1986)

Premiului „Alexis de Tocqueville“ (1994)

Premiului „John W. Kluge“ din partea Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii (2003)

 

„Dacă primul volum se ocupă de fundamentele doctrinei construite de chiar cei numiţi «clasicii marxismului», volumul de faţă explorează «vârsta de aur», momentul istorico‑politic și teoretic al social‑democraţiei devenite o mișcare globală, deci «Biserică» universală. Este vorba de ceea ce s‑a numit «marxismul Internaţionalei a II‑a», un conglomerat de fapt extrem de eclectic, în care se întâlneau scientismul pozitivist preconizat de Karl Kautsky cu tezele radical‑spontaneiste ale Rosei Luxemburg (cea care avea să scrie pagini extraordinare de critică a spiritului totalitar bolșevic). [...] Oricât de bizar ar putea să pară, există destui gânditori, unii chiar interesanţi, care se dedau iresponsabil flirtului cu obsesiile leniniste, încercând să resusciteze cumva un gest, un spirit, un moment în care revoluţia era încă o promisiune nepătată de sângele a milioane de inocenţi. Pentru asemenea recurente fantasme frivol‑absurde, opera lui Kołakowski reprezintă un antidot indispensabil.“

 

Vladimir Tismăneanu

 

BIOGRAFIE

Leszek Kołakowski (n. 23 octombrie 1927, Radom, Polonia; d. 17 iulie 2009, Oxford, Marea Britanie), renumit filosof și istoric al ideilor polonez, a fost profesor de filosofie la Universitatea din Varșovia până în 1968, când a părăsit țara natală. A predat apoi la Universitatea McGill din Montréal (Canada), Universitatea Berkeley din California (SUA), Colegiul All Souls din Oxford (Marea Britanie), Universitatea Yale și Universitatea din Chicago (SUA). A primit numeroase distincții academice pentru lucrările sale și mai multe premii, printre care „Erasmus“ (1983), „Thomas Jefferson“ (1986), „Alexis de Tocqueville“ (1994), iar în 2003, „John W. Kluge“ din partea Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii pentru realizările de pe parcursul întregii cariere în domeniul științelor sociale și umaniste.

Principalele curente ale marxismului (publicată prima oară în limba polonă în 1976, apoi în 1978, în limba engleză) este cea mai cunoscută carte a sa.

 

O lucrare eminentă, plină de forță, marcată de luciditate și de cea mai pătrunzătoare și mai subtilă judecată. Pe scurt, o capodoperă.

– Geoffrey Hawthorn, Times Higher Education

Filosof, istoric, teolog, teoretician al politicii și critic literar: sunt foarte puține figuri la fel de eminente precum Kołakowski în lumea ideilor.

– The Times

O analiză a marxismului în trei volume, amplă, amănunțită și totodată exhaustivă.

– Sarah Lyall, The New York Times

 

 
Traducere: Cătălin Cândea, Emanuel-Nicolae Dobrei, Bogdan Florian, Tereza-Brândușa Palade (coord.)

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0141 sec