Principalele curente ale marxismului. Prăbușirea de Leszek Kołakowski ***

Principalele curente ale marxismului. Prăbușirea de Leszek Kołakowski ***
Preț: 80,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-44-0883-9
Editura:
Anul publicării: 2021
Ediția: a II-a
Pagini: 532
Format: 15x23

DESCRIERE

 

Autor laureat al:

Premiului „Erasmus“ (1983)

Premiului „Thomas Jefferson“ (1986)

Premiului „Alexis de Tocqueville“ (1994)

Premiului „John W. Kluge“ din partea Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii (2003)

 

 

„A doua jumătate a secolului al XX-lea a cuprins atât apogeul aventurii istorice a marxismului, cât și prăbușirea sa sub greutatea patologiei încarnărilor sale politice. Al treilea volum al istoriei marxismului datorat lui Leszek Kołakowski prezintă triumful stalinismului ca întrupare absolută a bisericii universale a comunismului. În experienţa stalinistă s‑a împlinit, de fapt, ceea ce putem numi triumful nihilist al ecleziologiei și soteriologiei bolșevice. În același timp însă, fidel spiritului deschis al abordării sale antidogmatice și opuse oricărei interpretări unidimensionale, regretatul filosof polonez analizează și alternativele la ortodoxia sovietismului. [...] O analiză de o asemenea respiraţie presupune, desigur, nenumărate nuanţe și calificări, dar concluzia epilogului celui de‑al treilea volum este necruţătoare: marxismul a fost expresia unei autodeificări a umanităţii și, indiferent de forma pe care a luat‑o, el s‑a dovedit o nouă formă de înrobire a individului. Promiţând emanciparea absolută, demersul marxist a creat noi forme de subjugare, noi ipostaze ale heteronomiei spiritului.“

 

Vladimir Tismăneanu

 

 

BIOGRAFIE

Leszek Kołakowski (n. 23 octombrie 1927, Radom, Polonia; d. 17 iulie 2009, Oxford, Marea Britanie), renumit filosof și istoric al ideilor polonez, a fost profesor de filosofie la Universitatea din Varșovia până în 1968, când a părăsit țara natală. A predat apoi la Universitatea McGill din Montréal (Canada), Universitatea Berkeley din California (SUA), Colegiul All Souls din Oxford (Marea Britanie), Universitatea Yale și Universitatea din Chicago (SUA). A primit numeroase distincții academice pentru lucrările sale și mai multe premii, printre care „Erasmus“ (1983), „Thomas Jefferson“ (1986), „Alexis de Tocqueville“ (1994), iar în 2003, „John W. Kluge“ din partea Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii pentru realizările de pe parcursul întregii cariere în domeniul științelor sociale și umaniste.

Principalele curente ale marxismului (publicată prima oară în limba polonă în 1976, apoi în 1978, în limba engleză) este cea mai cunoscută carte a sa.

 

 

Fără îndoială, cea mai completă și mai convingătoare expunere despre Marx și marxism din câte au fost scrise vreodată.

– Milorad Drachkovitch, The Listener

O examinare impresionantă a întregii tradiții marxiste, susținută de o expunere lucidă și meticuloasă, de o analiză de cea mai înaltă ținută și de o viziune care nu denaturează nici expunerea, nici analiza.

– Steven Lukes, The New York Review of Books

 

Principalele curente ale marxismului nu e doar istoria completă a marxismului, ci și critica exhaustivă și expresia decisivă a demistificării acestuia. Poți să spui fără să exagerezi că, atât timp cât ideile vor influența istoria și comportamentul uman, opera lui Leszek Kołakowski va rămâne importantă și apreciată.

– Paul Hollander, The New York Sun

 

 
Traducere: S. G. Drăgan

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.048 sec