Preparate vegetariene si conserve din ciuperci

Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 158
Format: 16,5x23,5

DESCRIERE

Eşti ceea ce mănânci, spune Ayurveda, o veche filozofie indiană. Faimosul gastronom de origine franceză din secolul ai 19-lea, Jean Anthelme Briliat-Savarin a lansat dictonul „Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cine eşti".

Corpul uman a fost creat pentru a fi ierbivor. Iar în Geneza se spune: „lată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră". Dar câte s-au schimbat de atunci.

Românii de-a lungul istoriei nu sunt prezentaţi ca mari consumatori de came. Ţăranul român sacrifica un porc o dată pe an, necesar pentru toată familia şi un miel de Paşti.

Toamna, numai duminica mai gătea câte un pui sau o pasăre. In rest ţinea 2 posturi mari pe an, altele mai mici iar proteinele erau luate din fasole, hrana de bază fiind legumele.

Intr-o clasificare a toxicităţii alimentelor care formează baza hranei omeneşti, carnea se clasează pe primul loc, fiind produsul cu cele mai nocive efecte pe termen lung asupra organismului, întrecând chiar şi zahărul rafinat, margarina sau faina albă.

S-a făcut un studiu pe o perioadă de 12 ani şi s-a observat că la consumatorii de carne, rata mortalităţii a fost de 51%, iar la vegetarieni, de 28%.

S-a constatat, astfel, că persoanele care consumă foarte rar carne au inima şi vasele de sânge sănătoase, până la vârste înaintate.

Carnea, mai ales cea roşie poate conţine antibiotice, hormoni de creştere, paraziţi precum trichineloză, tenie, leptospiroză, bruceloză etc., sau poate fi modificată genetic.

Un consum optim de carne înseamnă 500 de grame pe săptămână dar unii consumă de 10-15 ori mai mult fiind declaraţi carnivori.

Legumele şi fructele aduc numai beneficii consumatorului uman, unele sunt aşa zise specializate pe organele umane, de exemplu tomata este roşie şi are 4 compartimente semănând cu inima, nuca are miezul ca un creier, o felie de morcov seamănă cu ochiul uman, fasolea seamănă cu un rinichi ş. a. m. d.

Ciupercile sunt considerate alături de soia ca proteina viitorului, sunt bogate în proteină denumite şi carne vegetală cu 18 aminoacizi, hidraţi de carbon, săruri minerale în special potasiu şi seleniu, vitamine, cu antioxidantul ergotioneină fără grăsimi şi fără sare.

Din ciuperci în prezent s-au produs diferite suplimente alimentare precum şi medicamente precum Cyclosporjna Provastin, Tremellastin, Agarikon produse pe bază de Ganoderma, shiitake, Cordyceps ş. a.

Stilul de viaţă în condiţii de stres, aerul şi apa poluate, contaminanţii din produsele din carne, aşa zişii aditivi sau E-uri au crescut numărul deceselor de cancer în întreaga lume.

Şi acolo unde se poate ceva pozitiv pentru viaţa noastră şi ţine de stilul de viaţă, ce se poate modifica în bine, a dus la aşa-zise diete vegetariene. Ele pot fi total vegetariene sau numai parţial, dar fără carne.

Dietele vegane pregătite corespunzător sunt sănătoase şi satisfac nevoile nutriţionale. Totuşi, dacă sunt prost preparate, pot provoca niveluri scăzute de calciu, iod, vitamina B12 si vitamina D. Veganii sunt, în acest caz, incurajaţi să ia suplimente alimentare, după nevoi. Conform unor statistici recente, peste un milion de români preferă regimul lacto-vegetarian, renunţând complet la consumul de carne.

Preparatele din această lucrare vin în sprijinul vegetarienilor dar şi al tuturor celor ce vor să mănânce sănătos şi variat. Din ciuperci se poate pregăti o masă festivă, pot însoţi o masă de Revelion, la orice aniversare, de la salate, aperitive, gustări, şniţele, supe, borşuri, sosuri, garnituri, mâncăruri, umpluturi, deserturi, totul foarte variat şi cât mai uşor de preparat.

Şi să nu uităm de conservarea lor, atunci când găsim după ploaie cantităţi mai mari.

Cartea cuprinde 60 reţete de conserve cu ciuperci. Atenţie de unde procuraţi ciuperci: Cel mai bine ar fi să le cumpăraţi din magazine specializate şi nu de pe marginea şoselelor, nu de la culegătorii amatori.

Puţini sunt cei ce stăpânesc cunoştinţele de a le recunoaşte pe cele bune de cele toxice sau otrăvitore, cei mai mulţi sunt mânaţi de profit, fără a avea scrupule privind viaţa consumatorilor.

In flora spontană a ţării noastre există şi 7 specii de ciuperci care consumate, chiar în cantitate redusă pot provoca decesul.

Lucrarea prezintă 429 preparate vegetariene cu ciuperci ce includ şi lapte, ouă şi derivatele acestora, dar pe care adevăraţii vegani le pot exclude.


CUPRINS:1. Alimentatia si sanatatea

 • Tipuri de nutritie
 • Despre consumul de carne
 • Avantajele consumului de alimente vegetale
 • Trecerea de la consumul de carne la cel de produse vegetale
 • Sfaturi utile privind prepararea alimentelor
 • Ciupercile in alimentatie


2. Retete culinare cu ciuperci

 • Aperitive - gustari
 • Salate
 • Supe, supe-creme, borsuri, ciorbe
 • Sosuri
 • Mancaruri


3. Conserve din ciuperci

4. Atentie la ciupercile toxice si otravitoare


Bibliografie
Index


Autor: Ioana Tudor

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0175 sec