Precum in cer, asa si pe pamant. Calatorie foto prin lumea ortodoxa romaneasca

Preț: 90,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 128
Format: 20x24

DESCRIERE

« Precum in cer, asa si pe pamant »

Calatorie foto prin lumea ortodoxa romaneasca

Cristina Nichitus Roncea


Cu un cuvânt înainte al acad. Florin Constantiniu

Album în ediţie bilingvă (română-engleză)
« On earth as it is in heaven ». A photo journey into the Romanian Eastern
Orthodox realm
Versiunea engleză : Vlad A. Arghir

Unul şi acelaşi fotograf poate face zeci de feluri de poze. Uneori, cu unul şi acelaşi aparat. Poate răspunde unei comenzi de reportaj ; poate imortaliza cunoştinţe, situaţii, locuri ; se poate mira, bucura, înduioşa pe cont propriu, acumulând poze « pentru sertar » ; poate « fura » nostalgii, ezitări, aşteptări, înălţări şi uniri colective de care imaginea dă seamă mai bine decât propria lui judecată ; poate declanşa ca să-şi asigure o amintire plată şi poate obţine... un miracol.
S-au aşezat în acest album peste 210 cadre ca să spună povestea unui fel de a fi din interiorul ortodoxiei româneşti, aşa cum arată ea în ultimii doi-trei ani (2008-2011). Cristina Nichituş Roncea şi-a deschis aici arhiva de mirean care fotografiază în biserici şi mănăstiri, în atelierele şi bucătăriile lor, în chilii şi prin munţii în care călugării se duc « la pustie ». A avut şansa de a fi acceptată şi îngăduită cum puţini sunt, graţie unui firesc şi unei simplităţi inspirând linişte şi încredere. Sentimente justificate din ceea ce se poate vedea în album : o priză directă a evenimentului, iar nu punerea lui în scenă ; bucurii mari şi sărbători ale inimii, nu o antologie a fastului ; momente de meditaţie autentică şi altele de muncă la fel de adevărată, care ţin laolaltă viaţa spirituală şi întruchiparea ei materială, cerul şi pământul existenţei, iar nu plăsmuiri eterice asociate cu cine ştie ce abstracţii.
Pentru cei care vor să-şi cureţe sufletul, ca şi pentru cei care nu cunosc această anume Românie sau pentru străinii care n-o cunosc deloc, invitaţia la călătorie prin ortodoxia răsăriteană de la noi are gustul fermecat al tradiţiei trăite chiar la timpul prezent.
Printr-un noroc, obiectivul proaspăt al aparatului de fotografiat s-a mutat de pe monumentul de arhitectură mereu pus în ramă pe omul în rasă neagră care mătură împrejurul lui, pe cel care aprinde candela, coase veşminte preoţeşti, duce vitele la păscut şi îngrijeşte de bătrâni ! O mică deplasare de accent : pasul de furnică dintre idee şi inimă.

Adina Kenereş


« De obicei, lucrările de acest fel stăruie asupra valorii artistice a ctitoriilor – mănăstiri sau biserici de mir – din ţara noastră şi a comorilor de artă şi cultură – icoane, obiecte de cult, manuscrise, cărţi – păstrate între zidurile lor. De astă dată însă, obiectivul fotografic a urmărit altceva : trăirea întru Domnul a celor care au căutat mântuirea prin desăvârşire, dar şi legătura lor cu lumea credincioşilor, în mijlocul cărora continuă să trăiască. »

Acad. Florin Constantiniu

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0356 sec