Pioniera goală

Preț: 28,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 256

DESCRIERE

Pioniera goală de Mihail Kononov este unul din acele romane pe care la început nu le publică nici ruşii, nici americanii, dar despre care se vorbeşte intens şi aprins, pentru că manuscrisul circulă din mână în mână (pe sub mână… Iar „Pioniera goală” a apărut doar după 10 ani de samizdat).

Un roman a cărui acţiune are loc în cel de-al II-lea Război Mondial, în blocada Leningradului, iar personaj principal e Maria Muhina, o pionieră de 14 ani, rămasă orfană, prin ochii căreia se vede acea cumplită perioadă istorică. De aceea, deşi avem acelaşi război despre care ştie toată lumea, Mihail Kononov ne aduce prin „Pioniera goală” o altă imagine a războiului, o altă viziune, o altă stare şi atmosferă, ceea ce rezultă fiind o istorie mult mai interesantă şi mai proaspătă, mai inocentă şi mai subiectivă, mai simplă cumva şi în acelaşi timp mai frustră, mai directă, mai dură şi mai crudă, ocheanul fiind în interior, nu în exterior.

Maşa înţelege să-şi slujească Patria aşa cum a fost învăţată în şcoală, punând în faţă interesele colectivului, respectându-şi superiorii în orice situaţie ş.a.m.d., rolul ei primordial fiind acela de „femeie” a ofiţerilor, pe care încearcă din răsputeri să-i facă să nu simtă lipsa căldurii feminine… concrete. De la atâta „slujbă” se creează şi un al doilea plan, unul nocturn-imaginar, în care ea crede că execută o misiune secretă a comandantului Zukov, Muha transformându-se în Ceaika şi, devenind invizibilă şi acorporală, se luptă cu duşmanii nazişti în zbor, intrând în Leningradul blocat şi încercând să înlăture pericolul care vine din aer.

Ambele linii de subiect îi permit lui Mihail Kononov să experimenteze, să aducă în subiect scene violente a la Mamleev sau Sorokin, dar şi momente impresioniste în stilul lui Venedikt Erofeev, în ambele cazuri depăşindu-i prin intensitate pe celebrii lui colegi, scena cu bunicuţa din blocada Leningradului fiind poate cea mai dură istorioară din literatura rusă contemporană, tocmai fiindcă e realistă şi s-a putut întâmpla în acea perioadă istorică unică – blocada Leningradului.

Pe lângă măiestria stilistică, Kononov ştie să facă o construcţie interesantă a romanului, sfârşitul fiind la fel de surprinzător pentru cititori ca şi scriitura propriu-zisă.

„Pioniera goală” de Mihail Kononov e un roman original, care se înscrie în linia romanelor scrise de scriitori ruşi contemporani care au fost traduse la noi în ultima vreme, un roman care merită citit, analizat şi discutat.

O feerie belicos-erotică, în care viaţa şi moartea se află la distanţă de un pas, despărţite doar de o partidă de sex cu o minoră, acţiune văzută ca o datorie patriotică, o naraţiune cu dragoste curată şi sex murdar şi cu zboruri nocturn-onirice ale pionierei ABSOLUT goale. Lectură utilă!

Muha are cincisprezece ani, este orfană şi îşi doreşte din toată inima să devină comsomolistă. Acesta este ţelul ei suprem, numai aşa lumea în care trăieşte poate să aibă sens. Numai pe linia frontului, ca membră a colectivului, se poate cu adevărat considera om. „Muha e o fetiţă de milioane“ se spunea despre ea, ceea ce îi face plăcere. Şi consideră că este de datoria ei să fie iubita regimentului, contribuind astfel la victoria glorioasei Armate Roşii. Şi fiindcă a primit de la generalul Zukov o misiune nocturnă secretă, sacrificiul ei este mic.

Folclor rus, limbaj de lemn, umor negru, scene de sex, calambururi, amestec de realism magic şi realism socialist, Pioniera goală este un savuros pamflet împotriva războiului şi a propagandei de orice fel.

Mihail Kononov s-a născut la Leningrad, în 1948, şi a murit în 2009 la München. A studiat limba şi literatura rusă, iar de-a lungul vieţii a lucrat ca profesor, artist vizual, traducător şi redactor. A mai publicat reportaje de călătorie, precum şi câteva cărţi pentru copii.

Pioniera goală este singurul său roman şi a fost publicat în Rusia în 2001, deşi fusese scris încă din perioada perestroikăi; a fost tradus în foarte scurt timp şi publicat în Occident (în Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa), unde s-a bucurat deopotrivă de aprecierea publicului şi a criticilor. În 2005, Teatrul Sovremennik din Moscova a pus în scenă o dramatizare a romanului, în regia lui Chiril Serebrennikov, având-o pe Ciulpan Nailevna Hamatova în rolul principal.

Mihail Vakulovski

Colecție: Byblos

Titlu original: Голая пионерка

Traducător: Mihail Vakulovski

Copertă: Griffon and Swans (www.griffon.ro)

Anul apariției: 2012

Număr pagini: 256

Format: 12,80 × 20,60 cm

ISBN: 978-606-588-298-0

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0145 sec