Odiseea genelor. Aventura speciei umane - Évelyne Heyer

Preț: 49,99 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 336
Format: 13x20
Categoria: Diverse

DESCRIERE

Dacă ți-au plăcut: Sapiens, Yuval Noah Harari, Scânteia creativă. Cum au devenit oamenii ființe excepționale datorită imaginației, Agustin Fuentes.


O extraordinară istorie colectivă despre evoluția genetică a omenirii

O carte fascinantă despre cum a luat naștere specia noastră, cum s-a despărțit de ramura cimpanzeilor, acum 7 milioane ani, și cum a reușit, puțin câte puțin, să cucerească planeta.

În această odisee genetică, cititorii vor merge pe urmele verilor noștri dispăruți, neanderthalienii și denisovanii, dar și pe urmele popoarelor de stepă care ne-au lăsat moștenire limba indo-europeană. Urmând firul migrațiilor și al amestecurilor de popoare, îi vor cunoaște pe evreii din Buhara, pe moștenitorii lui Ginghis Han (se bănuiește că aproape 10% dintre locuitorii vechiului Imperiu Mongol sunt urmașii marelui conducător) sau pe sutele de „Fiice ale Regelui“, tinere trimise de Ludovic al XIV-lea să populeze Noua Franță – multe dintre ele, bunicile a numeroși canadieni de azi.

Împărtășindu-ne ultimele rezultate ale cercetărilor de laborator, precum și peripețiile sale de pe teren, Évelyne Heyer ne dezvăluie misterele unei povești care părea, până nu demult, inaccesibilă: cea a aventurii umane.

„Antropologia genetică, știința născută în a doua jumătate a secolului XX, reunește geniul geneticii, calculele statisticii, paleoantropologia, istoria și lingvistica. Iată mixul incitant folosit și de Évelyne Heyer în acest studiu excelent documentat.“
Sciences Humaines

„Évelyne Heyer își invită cititorii pe urmele unei istorii vechi de 7 milioane de ani: istoria propriei noastre umanități. Genial.“
Lire

„O epopee științifică fascinantă.“
Pour la science

 

„Pentru mine, genele înseamnă o carte de istorie, o mașină a timpului. Ne putem explora trecutul cu ajutorul genelor, până în timpuri despre care nu s-a păstrat nimic în arhive.

Am venit în Asia să cercetez felul în care s-a făcut popularea regiunii în decursul secolelor, însă aceasta e doar o parte dintr-un demers mult mai vast. Este vorba despre răspunsul la o întrebare care ne privește pe toți: cum a ajuns Omul să cucerească planeta? Cum a fost posibil ca o mână de sapiens rătăcitori prin savane să devină, în doar câteva milioane de ani, specia dominantă? Am luat în stăpânire continentele și ecosistemele foarte repede, iar capacitatea noastră de adaptare s-a dovedit uluitoare.

Ce itinerare au urmat strămoșii noștri, plecați în aventură departe de leagănul lor african, pentru a explora planeta? În ce măsură ni s-a modificat genomul pentru a face față provocărilor apărute în noile climate? În prezent, suntem 7, 5 miliarde de indivizi. Și fiecare dintre noi este un copil al acestei istorii colective.“

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0192 sec