Obiectul material al infractiunii

Obiectul material al infractiunii
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Anul publicării: 2010
Pagini: 244
Categoria: Penal

DESCRIERE

Lucrarea reprezintă teza de doctorat a domnului dr. Popa Nelu Dorinel, elaborată sub coordonarea prof. univ. dr. George Antoniu, la Institutul de Cercetări Juridice „Andrei Rădulescu” al Academiei Române.

Tema tratată în lucrare, deşi este abordată în cursurile şi manualele universitare, nu a constituit până acum obiectul unei cercetări monografice spre a se sublinia conţinutul şi implicaţiile sale în cadrul teoriei infracţiunii.

Autorul, pe baza unei documentări temeinice şi a unor reflecţii profunde asupra temei, şi-a luat această sarcină de a clarifica rolul şi funcţiile obiectului material, ca şi însemnătatea acestei problematici pentru ştiinţa dreptului penal.

În baza considerentelor inserate în cuprinsul lucrării, autorul optează pentru o reconstrucţie sistemică a acestui element al infracţiunii, care nu poate fi pusă la îndoială nici măcar de cine susţine necesitatea unui drept penal orientat subiectiv. Această reconstrucţie trebuie să vizeze o abordare în primul rând reală, mai presus decât o creaţie doctrinară sau o ficţiune juridică. În acest sens, se consideră că pentru satisfacerea cerinţelor în materie penală şi a necesităţilor din realitatea obiectivă, cel mai adecvat concept în locul celui de obiect material al infracţiunii este cel de obiect al acţiunii/inacţiunii, după cum infracţiunea este comisivă sau omisivă.

Privită în ansamblul ei, lucrarea, prima monografie de acest fel în literatura noastră penală, ni se înfăţişează ca o operă valoroasă nu numai prin actualitatea temei tratate, dar şi prin modul de sistematizare a materiei, prin documentarea temeinică care stă la baza ei şi prin reflecţiile profunde ale autorului asupra instituţiei analizate.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.017 sec