Obarsia luminii - Islamul siit in texte alese

Obarsia luminii - Islamul siit in texte alese
Preț: 29,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 224
Categoria: Religie

DESCRIERE

Obarsia luminii. Islamul siit in texte alese – Editura Herald

…cartea de fata reprezinta o selectie de texte alese realizata de Allamah Tabataba'i, unul dintre cei proeminenti ganditori contemporani specializati in filosofia islamica si islamul siit, a carui contributie a ajutat mult la deschiderea Occidentului catre cultura si filosofia siita.

Pana la el, aproape toate studiile occidentale se limitau la punctul de vedere al islamului sunnit si se bazau pe sursele si colectiile sunnite.

Literatura hadit-urilor siite include toate spusele Profetului islamului acceptate de siiti, cat si traditiile celor doisprezece Imami, de la Ali ibn Abi Talib pana la Mehdi.

Aceasta colectie este asadar considerata a fi, dupa Sfantul Coran, cel mai important fond de texte religioase pentru siiti.

La fel ca in islamul sunnit, si in acest caz hadit-urile alcatuiesc, impreuna cu Coranul, cartea revelata, baza tuturor stiintelor teologice, incluzand bineinteles si Sari'ah, precum si viata religioasa in ambele sale aspecte, cel intelectual si cel devotional.

Termenul de imam, asa cum este el folosit in siism, difera de intrebuintarea sa obisnuita in limba araba, unde inseamna "conducator", sau in teoria politica sunnita, unde inseamna califul insusi.

Asa cum este el folosit in siism, termenul se refera la o persoana care detine "lumina lui Muhammad" (al-nur al-mahammadi). Imamii sunt precum un lant de lumina care izvoraste din "soarele profetiei". Tot ceea ce spun ei provine de la aceeasi comoara sacra a intelepciunii calauzitoare.

Din moment ce ei reprezinta o prelungire a realitatii launtrice a nobilului Profet, cuvintele lor provin chiar de la acesta. Siitii incorporeaza spusele Imamilor, transmise pe o perioada de mai bine de doua secole, intr-un singur corpus cu cele ale nobilului Profet. Prin aceasta se deosebeste conceptia siita referitoare la hadit-uri de cea sunnita.


CUPRINS:

Introducere
Note explicative
Prefata

Partea intai. Despre unicitatea lui Dumnezeu

Nota Introductiva

A. HADIT-URI TRANSMISE DE LA PROFETUL MUHAMMAD

B. HADIT-URI TRANSMISE DE LA ALI, PRIMUL IMAM

C. IMAMUL AL BAQIR, AL CINCILEA IMAM

D. JAFAR AL SADIQ, AL SASELEA IMAM

E. IMAMUL MUSA, AL SAPTELEA IMAM

F. IMAMUL ALI AL RIDA, AL OPTULEA IMAM

Partea a doua. Guvernarea societatii

Nota Introductiva

SFATURILE LUI ALI PENTRU MALIK AL ASTAR

Partea a treia. Viata spirituala: Rugaciunile si rugile

Nota Introductiva

A.IMAMUL AL HUSEIN, AL TREILEA IMAM

B. ALI ZAYN AL ABIDIN, AL PATRULEA IMAM

C. MUHAMMAD AL MEHDI, AL DOISPREZECELEA IMAM

Anexa
Cei doisprezece imami

Bibliografie

Allamah Sayyid Muhammad Husayn Tabataba'i

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.044 sec