O istorie literară a vinului în România

O istorie literară a vinului în România
Preț: 38,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-588-644-5
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 496
Format: 13x22
Categoria: Diverse

DESCRIERE

O istorie literară a vinului în România este o cercetare a modului complex în care literatura noastră a reflectat transformările culturii vinului, ca și (în subsidiar) ale culturii potatorice în întregul ei.

Ea pune în evidență, cu forța de necontestat a dovezilor materiale, faptul că literatura are capacitatea de a înregistra, uneori cu uluitoare sensibilitate, metamorfozele civilizației materiale.

Totodată, cartea de față reprezintă și o ­propunere de istorie tematică a literaturii române, luând ca etalon felul în care textul literar relaționează cu unul dintre obiectele definitorii ale identității românești: vinul.

Cartea de faţă nu este o istorie literară din perspectivă vini-viticolă. Nu este nici o istorie a vinului din perspectivă literară. Mai degrabă, o incizie în straturile de contact ale civilizaţiei materiale cu cea spirituală, ale sacrului cu profanul, ale înălţării spirituale cu bolgiile viciului, în viaţa comunităţii noastre de cultură. Este o carte despre întâlnirea cu unul dintre produsele eminente ale acestui pământ, întâlnire în care literatura are rolul de teren de joc. De aceea nu-mi propun să alcătuiesc ierarhii literare în funcţie de elementul viticol, căci în cuprinsul cărţii nu există determinări tipologice (şi cu atât mai puţin valorice) între cele două aspecte.

Răzvan Voncu (n. 1969), critic şi istoric literar, este conferenţiar universitar doctor la Departamentul de Studii Literare al Facultăţii de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Predă istoria literaturii române şi balcanologie. Este autorul a 16 cărţi, dintre care menţionăm Secvenţe literare contemporane (2001‑2002, ed. a II-a, 2010), Orizonturi medievale (2003), Despre Preda (2003), Eseuri critice (2006), Fragmente de noapte (2008), Un deceniu de literatură română (2009), Zece studii literare (2010), Labirintul mărturisirii (2012).

A colaborat, din 1989 şi până în prezent, la majoritatea revistelor literare de prestigiu din ţară: Luceafărul, Viaţa românească, Tribuna, Apostrof, Contemporanul, Cultura, Caiete critice, Literatorul, Poesis. Începând din 2010, susţine rubrica de „Cronica ediţiilor“ în revista România literară. A primit mai multe premii literare şi jurnalistice , între care Premiul „Titu Maiorescu“ pentru critică literară al Academiei Române (2003). A fost tradus în franceză, engleză şi sârbă.

„Dar în odaia cramei cu focul în cămin,

Aduci pentru prieteni urciorul cel mai plin.Te-așezi cu ei la masă, citești și procitești

Și vinul vechi și vinul mai nou ce-l pritocești.Butucii ard în sobă cu trosnet și scântei.

Din rodul viei tale ești bucuros să bei —Cucernic pentru oaspeți ridici câte-o bărdacă,

Pe frații-n poezie nu-i uiți cu cana seacă.Și, ca poet al viei serbându-i sfântul hram,

Închini pentru Horațiu, Virgil și Francis Jammes.“Ion Pillat, Undrea (1927)


Copertă: Griffon and Swans (www.griffon.ro)

Anul apariției: 2013

Număr pagini: 496

Format: 15 × 22 cm

ISBN: 978-606-588-644-5

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.043 sec