Nu vreau să mă întorc printre morţi şi alte povestiri

Preț: 22,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-588-646-9
Editura:
Anul publicării: 2013
Pagini: 144
Format: 13x20

DESCRIERE

Erika Olahová, născută în anul 1957, este o scriitoare cehă de etnie romă. A început să scrie în anii ’90 şi a debutat în 2001 cu povestirea Copilul, publicată în Romano Džaniben, o publicaţie periodică de limbă, istorie şi cultură a romilor. Prozele sale scurte au apărut mai apoi în diferite reviste, cum ar fi Revolver Revue sau Host, unele fiind incluse şi de Nancy Hawker în antologia Providky. Short Stories by Czech Women (Londra, 2006).

Povestirile sale nu sunt preluări din folclorul rom, dar, în cele mai multe dintre cazuri, temele tradiţionale au fost folosite ca sursă de inspirație. Erika Olahová se numără printre primii autori de etnie romă din Republica Cehă şi face dovada unei creaţii originale, cu o voce bine conturată, independentă.

„[…] nu putem decât să ne identificăm cu afirmaţia Erikăi Olahová: «Mi-aş dori ca, atunci când citesc, oamenii să se cufunde în gânduri, să nu rămână doar la suprafaţă.» Vorbele şi creaţia ei vor putea să inspire şi alţi autori romi, nu doar din Republica Cehă, ci, cu ajutorul traducerilor, şi din străinătate. Literatura romă are deja un fundament, dar evoluţia sa viitoare depinde atât de disponibilitatea autorilor de a scrie, cât şi de sprijinul şi de dorinţa editurilor prestigioase de a publica această literatură.“

Petra Dobruská

„Oroare, magie, suflet omenesc pus pe tavă.
Scriitura este abruptă, respiră spiritul rom prin toţi porii,
fără dulcegării inutile.”

Tomáš Weiss


Titlu original: Nechci se vrátit mezi mrtvé. Matné zrcadlo

Traducător: Gabriela Georgescu

Copertă: / Ilustraţii de Ladislava Gažiová

Anul apariției: 2013

Număr pagini: 144

Format: 13,00 × 20,70 cm

ISBN: 978-606-588-646-9

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0130 sec