Nu putem evada din istoria noastra - Cea mai frumoasa poveste vol II

Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 978-606-588-870-8
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 319
Format: 13x20

DESCRIERE

Cred, cum spuneam, că noi trebuie să ne împăcăm cu Istoria noastră. Să o privim fără încrâncenare şi fără frunţi încruntate, să o judecăm fără jigniri la adresa noastră sau a vecinilor. Să încercăm să învăţăm ceva folositor din Istorie. Desigur, aceasta nu înseamnă să uităm sau să trecem cu vederea ceea ce am greşit noi faţă de noi, noi faţă de alţii sau alţii faţă de noi. Vreau doar să spun că, orice am face, noi nu vom putea evada din trecutul nostru. Orice am spune, nu-l putem schimba. Ce a fost a fost — doar că depinde de noi să spunem ce şi de ce a fost.
Adrian Cioroianu

Istoria este, mai presus de toate, o poveste apropiată de adevăr despre ceea ce a fost altădată. În acest volum, „altădată“ este recent și mulți dintre noi, inclusiv autorul, l-au trăit, măcar în parte, nemijlocit. Începe imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, cu împrejurările în care România a intrat în sfera intereselor sovietice, pierzându-și, pe rând, ca într-un scenariu bine pus la punct, partidele politice, libertățile cetățenești, suveranul, cultele religioase și tot ceea ce amintea de vechea Românie. Continuă cu izbânzile de moment ale regimului comunist, cum ar fi instalarea aparatului represiv, crearea unui limbaj nou, industrializarea și urbanizarea țării, ambele discutabile din perspectivă istorică, mărirea (și decăderea) unor corifei ai politicii culturale și se încheie cu declinul și prăbușirea regimului și, firește, a conducătorului său. Așadar, o istorie la care am participat și în care nu ne simțim confortabil, dar pe care trebuie să o cunoaștem şi să o acceptăm, fiindcă nu putem evada din istoria noastră.


Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, instituţie în care lucrează de peste două decenii.
A publicat consistent în multe ziare şi reviste din ţară şi adesea poate fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România.
Autor a mai multe volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman, este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic şi tematic, imaginea asupra trecutului.
Şi toate acestea şi pentru că, în copilărie, i-au plăcut poveştile. Mai întâi numai poveştile, apoi guma de mestecat şi poveştile, apoi romanele lui Jules Verne şi poveştile, apoi benzile desenate şi poveştile, apoi Istoria şi poveştile, apoi Marylin Monroe şi poveştile, apoi parfumurile şi poveştile…

De acelaşi autor:
Maria a României. Regina care a iubit viaţa şi patria, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2015 (împreună cu Mihaela Simina).
Carol I. Primul şi cel mai mare Rege al românilor, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2015 (împreună cu Andrei Radu).
Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre Istoria românilor, Curtea Veche Publishing, Bucureşti 2013.
Adulter cu smochine şi pescăruşi, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2012.
Epoca de aur a incertitudinii. America şi China, ideile şi Primăvara arabă, Clio, Clausewitz şi Lady Gaga la începutul secolului XXI, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2011.
Visul lui Machiavelli. 150 de poveşti despre lucruri pentru care aţi putea renunţa la Paradis, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2010 şi versiune ebook, 2013.
Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (vol. 1), Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2009 (ediţia a II-a, în pregătire; volumul 2, de asemenea în pregătire).
Istorie, eroi, cultură politică, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 2008.
Sic transit gloria. Jurnal subiectiv al unui cincinal în patru ani şi jumătate, 2000–2004, Editura Polirom, Iaşi, 2006.
Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2005 (ediţia a II-a, 2007) şi versiune ebook, 2013.
Ce Ceauşescu qui hante les Roumains. Le mythe, les représentations et le culte du Dirigeant dans la Roumanie communiste, Curtea Veche Publishing & L’Agence universitaire de la francophonie, Bucureşti, 2004 (ediţia a II-a, 2005).
Focul ascuns în piatră. Despre istorie, memorie şi alte vanităţi contemporane, Editura Polirom, Iaşi, 2002.
Scrum de secol. O sută una de poveşti suprapuse, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2001.

Autorul acestui volum aşteaptă mesajele cititorilor la adresa:
adrian. cioroianu@gmail. com

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0137 sec