Noul Cod de procedura civila si Legea de punere in aplicare - actualizat 20 octombrie 2014 Gabriel BOROI si Delia Narcisa THEOHARI – Analiza modificarilor si completarilor aduse prin Legea nr. 138/2014

DESCRIERE

Dupa un an si jumatate de la intrarea in vigoare, noul Cod de procedura civila sufera deja o prima modificare semnificativa. Legea nr. 138/2014 (M. Of. nr. 753 din 16 octombrie 2014) cuprinde nu mai putin de 69 de puncte de modificare sau completare a NCPC, cele mai multe privind executarea silita. In plus, sunt modificate si dispozitiile corelative din Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, Legea executorilor judecatoresti, Legea contenciosului administrativ, Ordonanta de urgenta privind taxele de timbru si chiar din noul Cod civil si Legea de punere in aplicare a acestuia.

Pentru a fi mai usor de inteles scopul si consecintele practice ale acestor schimbari, am inclus in prezenta editie un amplu comentariu al Legii nr. 138/2014, realizat de Profesorul Gabriel Boroi si Delia-Narcisa Theohari, judecator la Tribunalul Bucuresti, care analizeaza, punct cu punct, toate modificarile si completarile aduse NCPC prin acest act normativ cu numar parca predestinat procedurii civile.

In editia de fata, textul noului Cod de procedura civila este reprodus in forma modificata prin Legea nr. 138/2014, iar versiunea anterioara a textelor modificate este redata in note de subsol, la nivelul fiecarui articol. Lucrarea include si Legea de punere in aplicare, precum si un extras din Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, ambele cu modificarile aduse prin Legea nr. 138/2014. Ca de obicei, o tabla de materii detaliata si un index alfabetic al noului Cod au fost intocmite de Editura Hamangiu pentru a face mai usoara cautarea institutiilor/cuvintelor-cheie in cuprinsul acestuia.

Potrivit art. 24 NCPC, „Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare”, ceea ce inseamna ca procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche ramân supuse acelei legi. De aceea, sub fiecare articol al noului Cod, veti gasi indicate si textele corespondente din reglementarile anterioare (Codul de procedura civila de la 1865, Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O. G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O. U. G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, toate acestea fiind abrogate la 15 februarie 2013).

Data aparitiei: 24 Octombrie 2014

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0328 sec