Noul Cod de procedura civila si Codul anterior Prezentare comparativa

Noul Cod de procedura civila si Codul anterior Prezentare comparativa
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 512
Categoria: Civil

DESCRIERE

Data aparitiei: 1 Iunie 2012


Lucrarea de fata ofera o prezentare comparativa, pe articole, a noului Cod de procedura civila, in paralel cu reglementarile anterioare – in primul rand vechiul Cod de procedura civila, de la 1865, dar si alte acte normative ale caror dispozitii au fost preluate, cu sau fara modificari, in noua reglementare (cum ar fi Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O.G. nr. 5/2011 privind somatia de plata sau O.U.G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata – acestea urmand a fi abrogate de la 1 septembrie 2012).

In prezenta editie, textul noului Cod de procedura civila (adoptat prin Legea nr. 134/2010 – M. Of. nr. 485 din 15 iulie 2010) este actualizat cu modificarile aduse prin recenta Lege de punere in aplicare nr. 76/2012 (M. Of. nr. 365 din 30 mai 2012), modificari ce au fost inserate direct la nivelul fiecarui articol din cod.

Una dintre solutiile cu caracter de noutate pe care le aduce noul Cod priveste chiar aplicarea legii in timp. Astfel, principiul actual al aplicarii imediate a noii norme de procedura este inlocuit cu acela potrivit caruia dispozitiile noii legi sunt aplicabile numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea in vigoare a acesteia, in timp ce procesele in curs de judecata, precum si executarile silite incepute sub legea veche raman supuse acelei legi (art. 24 si 25 NCPC).

De aceea, necesitatea de a lucra in paralel dupa reguli diferite face ca analiza comparativa a celor doua reglementari sa fie cu atat mai pretioasa pentru practicienii dreptului si pentru toti cei interesati sa identifice singuri care sunt elementele de noutate ale noii legi fata de legea anterioara.

Lucrarea mai contine si o tabla de materii detaliata a noului Cod de procedura civila, precum si un index alfabetic. Precizam ca ele nu fac parte din textul oficial, ci au fost intocmite de redactia Editurii Hamangiu, pentru a facilita orientarea si identificarea mai rapida a institutiilor/cuvintelor-cheie cautate.

Potrivit art. 81 din Legea de punere in aplicare, data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila este 1 septembrie 2012.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.044 sec