Noul Cod de procedura civila si 12 legi uzuale - actualizat 20 octombrie 2014 Gabriel BOROI si Delia Narcisa THEOHARI – Analiza modificarilor si completarilor aduse prin Legea nr. 138/2014

Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Civil

DESCRIERE

Dupa un an si jumatate de la intrarea in vigoare, noul Cod de procedura civila sufera deja o prima modificare semnificativa. Legea nr. 138/2014 (M. Of. nr. 753 din 16 octombrie 2014) cuprinde nu mai putin de 69 de puncte de modificare sau completare a NCPC, cele mai multe privind executarea silita. In plus, sunt modificate si dispozitiile corelative din Legea de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila, Legea executorilor judecatoresti, Legea contenciosului administrativ, Ordonanta de urgenta privind taxele de timbru, noul Cod civil si Legea de punere in aplicare a acestuia.

Pentru a fi mai usor de inteles scopul si consecintele practice ale acestor schimbari, am inclus in prezenta editie un amplu comentariu al Legii nr. 138/2014, realizat de Profesorul Gabriel Boroi si Delia-Narcisa Theohari, judecator la Tribunalul Bucuresti, care analizeaza, punct cu punct, toate modificarile si completarile aduse NCPC prin acest act normativ cu numar parca predestinat procedurii civile.

Lucrarea cuprinde noul Cod de procedura civila, in forma modificata prin Legea nr. 138/2014, iar versiunea anterioara a textelor modificate este redata in note de subsol, la nivelul fiecarui articol. De asemenea, sunt redate si dispozitiile tranzitorii si de punere in aplicare din Legea nr. 76/2012 si Legea nr. 2/2013 privind degrevarea instantelor judecatoresti, modificate, la rândul lor, prin Legea nr. 138/2014.

Având in vedere ca procesele, precum si executarile silite incepute sub legea veche ramân supuse acelei legi, am indicat sub fiecare articol al noului Cod si textele corespondente din reglementarile anterioare (Codul de procedura civila de la 1865, Codul civil de la 1864 – partea referitoare la probe, Codul comercial, Legea nr. 105/1992 privind raporturile de drept international privat, O. G. nr. 5/2001 privind somatia de plata sau O. U. G. nr. 119/2007 privind ordonanta de plata, acestea fiind abrogate de la 15 februarie 2013).

In plus, am inclus in aceasta lucrare, integral sau in extras, 10 dintre cele mai uzuale acte normative care intregesc cadrul legal al procedurii civile: medierea, taxele de timbru, contenciosul administrativ (aceste doua acte normative cu modificarile aduse prin Legea nr. 138/2014), ajutorul public judiciar in materie civila, activitatea executorilor judecatoresti si a expertilor tehnici judiciari, regimul juridic al contraventiilor, masurile pentru combaterea intârzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultând din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante, formularele privind cererile cu valoare redusa.

Ca de obicei, o tabla de materii detaliata si un index alfabetic al noului Cod au fost intocmite de Editura Hamangiu pentru a face mai usoara cautarea institutiilor/cuvintelor-cheie in cuprinsul acestuia.
Data aparitiei: 24 Octombrie 2014
Format: Carte brosata

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0212 sec