Noul Cod civil

Noul Cod civil
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Civil

DESCRIERE

Actualizat: 14.08.2009
Noul Cod Civil a fost adoptat de Parlament prin Legea nr. 287/2009 la 26 iunie, în urma angajării răspunderii de către Guvern, la data de 22 iunie 2009. Codul cuprinde 2.664 de articole care au denumire marginală şi este structurat sub forma a şapte cărţi şi a unui titlu preliminar, astfel:
· Titlul preliminar – cuprinde dispoziţii de principiu referitoare la legea civilă în general, aplicarea şi efectele legii civile, precum şi reguli de interpretare a acesteia.
· Cartea I – „Despre persoane” – are ca obiect de reglementare materia persoanei fizice şi juridice şi reintroduce în Codul civil dispoziţiile principalelor legi speciale în această materie.
· Cartea a II-a– „Familia” – reprezintă o regândire a modalităţii de reglementare a materiei familiei, renunţându-se la ideea unui cod distinct care să reglementeze acest domeniu – aşa cum există în prezent – cuprinzând dispoziţii privitoare la căsătorie, rudenie, autoritate părinteasca, obligaţia de întreţinere.
· Cartea a III-a – „Despre bunuri” –realizează unificarea dispoziţiilor privind bunurile, dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale, existente în reglementări disparate, ţinând cont de soluţiile din doctrina şi jurisprudenţa în această materie.
· Cartea a IV-a – „Despre moştenire şi liberalităţi”– este dedicată, în exclusivitate, materiei succesiunilor şi liberalităţilor, în redactarea acesteia pornindu-se de la necesitatea revizuirii unor instituţii precum testamentul, rezerva succesorală, raportul succesoral.
· Cartea a V-a, – „Despre obligaţii” –este structurată în 11 titluri şi cuprinde dispoziţii generale referitoare la conţinutul raportului de obligaţie, izvoare, modalităţi şi tipuri de obligaţii, executarea, transmisiunea, transformarea şi stingerea obligaţiilor, precum şi un capitol special destinat restituirii prestaţiilor. Un titlu distinct este destinat contractelor speciale şi modalităţilor de garantare a obligaţiilor.
· Cartea a VI-a – Despre prescripţia extinctivă, decăderea şi calculul termenelor – reglementează prescripţia extinctivă, regimul general al termenelor de decădere şi calculul termenelor.
· Cartea a VII-a – „Dispoziţii de drept internaţional privat” – preia prevederile Legii nr. 105/1992, revizuite însă, pentru a fi puse în acord cu noua concepţie în materia dreptului familiei şi cu instrumentele comunitare şi internaţionale în domeniul dreptului internaţional privat.
Noul Cod civil va intra în vigoare la data care va fi stabilită în legea pentru punerea în aplicare a acestuia, urmând ca în termen de 12 luni de la data publicării, Guvernul să supună Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea în aplicare a acestuia.
Lucrarea de faţă reprezintă prelucrarea textului oficial al Legii nr. 287/2009 (publicată în M. Of. nr. 511 din 24 iulie 2009) şi redă integral expunerea de motive, astfel cum aceasta a fost publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor. De asemenea, aceasta conţine şi un index alfabetic detaliat.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.023 sec